📍#東涌 Sunset Grill#羊羊在東涌#羊羊在新界早排🐻生日,咁啱見到餐廳又有promotion,咁啱個日又落機,咁啱咪book嚟慶祝生日🎂餐廳面海,感覺好似酒吧X餐廳,同尖沙咀間Aqua幾似,係個景冇咁多璀璨夜景睇🌃不過都好有feel又chill,可能因為唔夠燈光暗暗地,但勝在夠復古風所以都夠打卡📸🦞Seafood Platter $888幾乎每枱都有叫,好似好吸引😄份量都多,有三層,2-4人share剛剛好👫👫蟹腳多肉鮮甜,蝦都幾彈牙,蠔算大隻重海水味,蜆偏薄身但有味,龍蝦一啖咬哂肉😂🥩Steak Frites $408餐廳主打食扒,今期有呢款限定推介10oz肋眼,配無限薯條同沙律🥗感覺同La Vache!幾似,不過呢間真係好食啲😎要三成真係俾三成,牛肉唔乾柴,夠油潤、牛味濃而不膩🐮下面蠟燭真係會加熱啲汁同扒,所以叫三成真係差唔多😙同埋薯條係粗薯,熱辣辣🍟🐑Aged Lamb Rack (L) $660熟成羊真係少見,同平時個啲比真係軟嫩啲同重羊味啲😳普通個啲食皮通常都好韌,呢個啲皮都軟埋、咬到😁但係要留意返,唔好叫太raw,唔係會黐骨咬唔開🤣🦐Prawn Risotto

📍#東涌 Sunset Grill

#羊羊在東涌
#羊羊在新界

🦞Seafood Platter $888

🥩Steak Frites $408

🐑Aged Lamb Rack (L) $660

🦐Prawn Risotto $288
有啲失色,可能係太飽有影響🥺龍蝦汁risotto係幾重龍蝦香味,但食落真係好鹹,唔係鮮味😵飯煮到入哂味又好淋,計汁食好似食梗龍蝦芡汁😢蝦係幾大隻,但黐殼嘅😫

人均價錢-~$630

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #海岸扒房 #吃喝玩樂 #原相直出 #東涌美食 #新界美食 #牛排 #羊架 #熟成牛 #美食推介 #朋友聚餐 #情侶好去處 #紀念日 #節日慶祝 #生日飯 #情人節 #生日餐廳 #海景餐廳 #打卡餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港必食