今次復活節留咗喺香港,不過都決定搵一間遠離市區嘅酒店,享受一個寧靜嘅EASTER BRUNCH~篩選之下嚟到東涌喜來登,完全冇令人失望♥️Appetizer🥙Grilled English Asparagus & Truffle Hollandaise+Petit Bisque & Caviar+Quail Scotch Eggs+Sautéed King Scallops, Vanilla Parsnip Puree套餐入邊前菜都有幾款~帶子味道有驚喜,而且肉質嫩滑!而龍蝦湯非常好~感覺好想再飲多杯😍另外再加咗一盤Mini Seafood Platter~🦐🦀海鮮很新鮮,最喜歡入邊的鮑魚,調味很特別👍🏻主菜日本A5 Waygu Striploin ,感覺喺香港好耐冇食過咁好食嘅和牛🤤一啖落口已經知絕對係一好靚嘅肉質🐮另一款主菜🐟Atlantic Cod Filet, Miso & Szechuan Peppercorn Butter Sauce, Charred Bok Choi~魚既肉質都係好滑,而調出來嘅Source都係精粹~最後甜品實在太可愛啦!🍰原來係兔仔主題🐰Dessert

Appetizer🥙
Quail Scotch Eggs+

最後甜品實在太可愛啦!🍰原來係兔仔主題🐰Dessert Plotter +Traditional Carrot Cake
Pear & Coffee Petit Gateaux
Coconut & Strawberry Mousse Cake
不過紅蘿蔔條嘅外型,原來係士多啤梨味加上餅底勁好食👍🏻

餐廳係復活節推出咗唔同嘅套餐,而且環境裝修很有情調,最重要係有一種寧靜嘅感覺,室外仲有個戶外位置,不過實在太熱,相信如果夜晚過來氣氛會更加好~

今次嘅選擇超滿意~餐廳平日同假日嘅餐單可能會有唔同大家去之前可以去官網睇睇😌

2025-04-20
$800 (Lunch)
香港東涌世茂喜來登酒店19樓嘅「海岸扒房 Sunset Grill」望住機場+海景嘆brunch!而家假日早午餐仲做緊買一送一超抵優惠‼️ 坐正落地玻璃窗靚位,望住飛機起飛降落+海景,枱與枱之間嘅距離好充足,坐得舒服,又夠光猛,環境氣氛滿分!𝙖𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧𝙨❛ 乳豬迷你漢堡❛ 迷你龍蝦湯配魚子醬 龍蝦湯濃稠鮮甜嘅龍蝦味,配上魚子醬鮮味十足❛ 軟殼蟹配金桔蛋黃醬❛ 炭燒八爪魚沙律 // 升級加購 半隻波士頓龍蝦 +$188 | 迷你海鮮盤 (蝦、蟹、蜆、青口、生蠔) +$188𝙢𝙖𝙞𝙣𝙨 (𝙘𝙝𝙤𝙤𝙨𝙚 𝙤𝙣𝙚 𝙥𝙥)❛ 澳洲和牛封門柳 配阿根廷青醬外層燒到焦脆,肉質嫩滑保留住肉汁,肥瘦均勻,牛味幾濃❛ 香煎三文魚扒 配刁草忌廉醬❛ 大蝦意粉 ❛ 蘑菇意大利飯 ❛ 吉烈牛仔扒 ❛ 澳洲M4和牛肉眼 配綠胡椒醬 (兩位用) // 升級至精選牛扒 - 日本鹿兒島A5西冷 (150g) +$128 | 澳洲穀飼T骨牛扒 (900g) +$598𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝 (𝙘𝙝𝙤𝙤𝙨𝙚 𝙤𝙣𝙚 𝙥𝙥)❛ 芝士通心粉/薯條/炒蘑菇/黑松露薯蓉/薯仔沙律 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 (𝙘𝙝𝙤𝙤𝙨𝙚 𝙤𝙣𝙚 𝙥𝙥)❛

𝙖𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧𝙨
❛ 乳豬迷你漢堡
❛ 迷你龍蝦湯配魚子醬
龍蝦湯濃稠鮮甜嘅龍蝦味,配上魚子醬鮮味十足
❛ 軟殼蟹配金桔蛋黃醬
❛ 炭燒八爪魚沙律

𝙢𝙖𝙞𝙣𝙨 (𝙘𝙝𝙤𝙤𝙨𝙚 𝙤𝙣𝙚 𝙥𝙥)
❛ 澳洲和牛封門柳 配阿根廷青醬
外層燒到焦脆,肉質嫩滑保留住肉汁,肥瘦均勻,牛味幾濃
❛ 香煎三文魚扒 配刁草忌廉醬
❛ 大蝦意粉
❛ 蘑菇意大利飯
❛ 吉烈牛仔扒
❛ 澳洲M4和牛肉眼 配綠胡椒醬 (兩位用)

𝙨𝙞𝙙𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝 (𝙘𝙝𝙤𝙤𝙨𝙚 𝙤𝙣𝙚 𝙥𝙥)
❛ 芝士通心粉/薯條/炒蘑菇/黑松露薯蓉/薯仔沙律

𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 (𝙘𝙝𝙤𝙤𝙨𝙚 𝙤𝙣𝙚 𝙥𝙥)

❛ 「400次咖啡」提拉米蘇
❛ 日本柚子巴斯克蛋糕
幾大件!芝士蛋糕幼滑厚實,柚子味夠濃,有驚喜!

❛ 布冧和香梨金寶配雲呢拿醬
❛ 哈根達斯雪糕

𝙛𝙧𝙚𝙚 𝙛𝙡𝙤𝙬 𝙙𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
❛ 精選紅白酒、汽水、果汁、咖啡、茶

+$288 任飲香檳

預先通知餐廳慶祝生日仲會送一件蛋糕 + 寫字!好貼心,服務態度亦好好

.ᐟ‪ .ᐟ‪ 買一送一優惠套餐:$825.6 (二位用)|逢星期六日12-3pm供應

𝙧𝙚𝙨𝙚𝙧𝙫𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨: yes
𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡: 7.5/10

📍 Sunset Grill 海岸扒房
東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店19樓
$420 (Lunch)
2025-02-10 1470 views
一個擁有粉系柔和、暖暖金黃陽光、又有滿滿旅行感的下午茶可以在哪裡找呢?個人很喜歡東涌世茂喜來登酒店的Sunset Grill, 除了因為有主場之利, 也因為他們的食物一向不錯, 而且餐廳的環境很得我心。餐廳位於酒店的19樓, 有一個不大不小的平台, 隔着小小的海灣面向機場, 輕易就可以看到大大小小不同機型的飛機起飛, 非常浪漫。在餐廳吃Brunch 也好, Dinner也罷, 都是相當舒適的一件事。最近更加吃了一次下午茶, 亦覺得相當的吸引。可以因應自己的喜好選擇坐在室內或是室外, 若遇上好天氣, 看藍天白雲當然不在話下; 更很有可能可以看到黃金色的日落, 很寫意的。Whispering Pink Afternoon Tea, HK$388 for 2下午茶是英式的三層架, 架構也是常見的小咸點、小甜點、配英式鬆餅。比較特色的是, 我第一次見下午茶會配小杯的龍蝦湯, 更加有一小撮的魚子醬, 華麗感立即增加了不少。Lobster Bisque with Caviar如果有在這裡吃過Brunch的話, 對這杯龍蝦湯當然不陌生, 估計也是看店的招牌菜色來的。別看它小小的一杯, 用料足的它質感

Lobster Bisque with Caviar
如果有在這裡吃過Brunch的話, 對這杯龍蝦湯當然不陌生, 估計也是看店的招牌菜色來的。別看它小小的一杯, 用料足的它質感相當厚實, 味道也濃郁。在依然微冷的天氣之下以它作開場白, 相當的暖心。
Whispering Angel Rose
另外一個特色點是, 這一次的下午茶主題乃是情人節, 一貫慣常配茶或咖啡的飲品就改成了Whispering Angel Rose兩杯。這杯酒是包含在Tea set之中不需要另外加錢。酒色是粉橙色的, 輕盈易入口, 可以為你帶來一個微醺的時光, 也不錯。
Home Smoked Salmon, Cream Cheese on Beetroot Bread
咸點的部分很清晰的見到餐廳很用心思把調色一置: 粉粉嫩嫩的色系是情人節的標準配搭吧。但沒想到會精細至此: 煙三文魚已經切合主題, 用白色的麵包也無可厚非, 但偏偏就要找一個用紅菜頭汁做的麵包, 看起來就更加漂亮了。
Crayfish Cocktail on Brioche
小龍蝦包是四款咸點之中我最愛的一款。牛油麵包鬆軟微暖, 難得的是小龍蝦口味有一點點的辣, 很醒神。仔細看菜單, 原來用了「四川風的沙律醬」, 是一個小小的巧思和創意, 有那麼一點的點睛效果。
Roast Beef Tenderloin on Rye
一口小包來說這一個造型也算是精緻, 味道方面則是相當樸實的。
Home Made Fruit Scones
吃英式下午茶絕對少不了的就是英式鬆餅, 而Sunset Grill的自家製scone可以說是令我喜出望外: 質感和濕潤度是恰到好處的, 不會太散, 亦不會粘牙。自問對英式鬆餅諸多挑剔的我也覺得收貨呢。T先生則是有點扼腕, 因為他更加愛吃plain scone, 但這裡只有乾果版本, 算是小小的美中不足。

另外, clotted cream 是用Devon Cream Company的迷你樽版, 我知我一些對clotted cream 很有要求的朋友大概會有微言, 但我就覺得很乾淨企理的。

甜品的部份presentation 也算是很漂亮的了, 口感各有不同, 對比度大, 吃起來就更加有趣味。四款甜點分別是Whispering Angel Rosé Jelly、Strawberry Rose Watermelon Cake、Raspberry Madeline、Raspberry Chocolate Truffle Cake (這個也是我推薦的食用次序, 由清淡輕盈至濃味香甜)。

總的來說, 四個甜品都不算太甜 (啊, 是香港獨有的甜點量度準則), 當中我最中意的是Watermelon Cake, 有點創新但不會太過。Rosé Jelly是最漂亮的一款, 但味道比較淡, 記憶點就稍弱了。

當天的天氣非常好, 本來坐在室內的我們也忍不住請餐廳幫我們移到室外去。Sunset Grill 的大露台大約有7-8張table, 坐著不動就可以看到起飛的飛機。香港機場有多繁忙大家都知道, 看看航空公司猜猜機型, 也算是別緻的小遊戲。個人也很喜歡往西看, 會見到纜車和機場快線喔, 有山又有水, 是很有渡假感的一個露台。不過就不要學我穿全黑色了, 穿淺色衣服拍照會更好看呢。

如果大家有興趣來吃下午茶的話, 記得上酒店的官方網頁訂位, 會有九折優惠。不單單是下午茶, Brunch 也一樣會有很好的discount, 詳情就要大家自己去官方網頁看了。

以上
Type of Meal
Tea
今次介紹呢個超低食嘅brunch,人均$400喺酒店入面仲有free flow✨,好野記住share出去➡️!假日入去東涌chill下book左去Sheraton入面brunch,環境服務無得嘆☺️,仲要佢地e-shop做緊 Buy 1 Get 1 Free💎 ~ 呢個價錢可以喺酒店食到brunch,天氣好坐outdoor望海chill到癲🍹,sunset嚟到景色真係一流。💰Weekend Brunch $688半價後人均只需$3️⃣4️⃣4️⃣,就可以食到menu上面所有starter + main course + side dish + dessert。呢個價錢仲要已經包左free flow ~ So excited💓! 🔸Starter淨係starter已經飽左一半~ 先飲龍蝦湯🦞,迷你版細細杯份量剛好,加埋Carviar鹹香味道更加突出! Slider好其實大可以直接用burger patty🍔,取而代之用左手撕suckling pig更有誠意。影晒相先開動,小編都唔知到底Char-grilled Octopus salad係熱食定凍食了😅,只係覺得佢grill得淋得嚟有嚼勁好食🐙! 軟殼

💰Weekend Brunch $688

🔸Starter
軟殼蟹喺呢個platter入面有少少被比下去,但其實炸得都唔錯。
為左影相效果,突登+$188 加左個seafood platter🦀,生蠔唔算好大隻但都新鮮🦪,有齊蝦、蟹、蜆、青口、生蠔,性價比算唔錯🦐!

🔸Main Course
唔想加錢嘅話都有6個option可以揀,pasta,risotto,牛同魚實有樣啱🍝。
見餐廳名有個Grill字,小編忍唔住upgrade 左去 900G Dry-aged Bone-in Porterhouse (+$598)🥩,話就話 sharing for 2 但係塊steak大到可以3-4人都夠食~ 平時食t-bone都要$2k再左右,呢個top up價好低玩呀🤑!
Medium rare中間烤得紅潤,Australia Stockyard 嘅肉未到入口即溶但係口感tender juicy😋,唔會太多肥膏或太多筋,肉味頗濃👍🏻。

🔸Side
實在太豐盛了所以放棄左薯條,叫左Mixed mushroom+Truffle mash🍄。大食嘅朋大可以揀mac & cheese補一補carb嫁!

🔸Dessert
Tiramisu 就爭少少🫣,入面竟然無lady finger,咖啡味偏重,taste唔到rum味。
反而crumble值得讚下🫶🏻~ 用左plum & pear代替平時常見嘅蘋果🍐,味道更加清新,而且新鮮焗起crumble 好香好鬆脆。
原先只係想麻煩餐廳喺dessert plate上面寫句 HB🎂,點知好有心地送多左個chocolate cake,thank you🫶🏻~

🔸Free Flow
任飲red🍷white、sparkling wine、果汁、茶同咖啡。如果想飲champagne就要+$288,小煸就無加啦~ 淨係sparkling for the weekend red for the steak都夠晒開心🥂!

In conclusion~ 即使你咩都唔top up折後$344呢個價位可以食到咁多野仲要free flow真係爆晒性價比❤️‍🔥!
2024-11-03
$450 (Lunch)
@diningcity_hong_kong 100 top-rated and best-selling restaurants 🍽️ featured in the “Hong Kong Restaurant Week Spring 2025 Winners’ Edition”🎖️enjoy curated menus at unbeatable value 💫 must try 3-course elite menu @sunsetgrill.hk @sheratonhongkongtungchung 🌇 savour delicacies like wagyu rib-eye and dalgona tiramisu 🥩 with stunning sunset views over the ocean and planes soaring ✈️@diningcity_hong_kong 「2025香港春季餐廳周 - 贏家版」 🍽️ 集合 100間最高評分及暢銷之餐廳🎖️精選優質餐廳呈獻超值美饌套餐 💫 必試 「香港東涌世茂喜來登酒店 海岸扒房」@sunsetgrill.hk @shera

必試 「香港東涌世茂喜來登酒店 海岸扒房」@sunsetgrill.hk @sheratonhongkongtungchung 精選餐單 🌇 享用「M4和牛肉眼扒」和「400次咖啡 提拉米蘇」等美味佳餚🥩 同時欣賞日落海景及飛機起飛景象 ✈️

== 𝗘𝗟𝗜𝗧𝗘 𝗗𝗜𝗡𝗡𝗘𝗥 HKD$498 / person x 2 ==

— 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 —

🐚 香煎北海道帶子 sautéed king scallops
帶子金黃 嫩滑多汁 白甘筍蓉 細滑綿密
紅加侖子 配石榴汁 微酸果香 增加層次

🥩 生牛肉他他 steak tartare
生牛肉他他 細膩柔嫩 入口即化 鮮美肉香
醬油蛋黃漬 鹹香順滑 黑麥多士 酥脆對比

— 𝗺𝗮𝗶𝗻 —

🐟 烤鱈魚柳 roasted cod fillet
細嫩焦香 油脂均勻 配上青醬 清新微辣

🐄 澳洲和牛M4肉眼 (+ HKD$178)
Australian M4 wagyu rib-eye
肉質鮮嫩 和牛脂肪 保持多汁 肉香四溢

— 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 —

☕️「400次咖啡」提拉米蘇
dalgona tiramisu
濃郁咖啡 甘苦厚滑 濕潤醇香 絲滑交織

🌰 榛子千層酥 配 芒果雪葩
hazelnut mille-feuille with mango sorbet
柔滑酥脆 堅果香氣 香草吉士 海鹽焦糖
鹹甜點綴 芒果雪葩 果香解膩 層次豐富

📍 東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店19樓🇭🇰*
2025-04-12 0 views
同朋友去東涌「海岸扒房」食飯,19樓景觀真係正!落地玻璃望出去,維港海景同機場飛機起落一覽無遺,黃昏時夕陽好靚,影相影到手機滿晒。炭燒羊架好香,肉嫩羊味濃,皮脆到誇張,食完好滿足。海鮮拼盤$888夠豪華,蟹腳多肉,龍蝦彈牙,望住海食好chill。甜品巧克力熔岩蛋糕流心正,配海風食好有feel,整體七分讚!不過有啲唔夠好。生蠔細粒,一隻有啲貴。熱盤選擇少,焗薯泥略乾,唔夠驚喜。服務員好nice,但高峰期補充慢,等咗10分鐘先有蟹腳。六分畀景同食物,四分彈畀細節,下次想試吓晚市睇夜景點樣!
2025-01-18
$300 (Dinner)
2025-04-12 0 views
🚩Sunset Grill海岸扒房望住個咁靚嘅海景食brunch真係大癲‼️一大片落地大玻璃|仲會見到飛機升降落無論係家庭聚會定係情侶拍拖都好適合⊂(˃̶͈̀ε ˂̶⊂)依家經我連結訂仲有買一送一優惠平均每人$400鬆啲就可以嘆到啦〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Weekend Brunch $688/ppl\前菜/ ‎♡乳豬迷你漢堡 ‎♡迷你龍蝦湯配魚子醬 ‎♡手拆蟹肉|牛油果|印度米餅釀 ‎♡香煎北海道帶子配香草白甘筍蓉\主菜/ ‎♡蘑菇意大利飯|炒舞茸菇|牛肝菌醬 ‎♡麵豉鱈魚|花椒牛油汁|燒白菜 ‎♡900克重澳洲穀飼養紅屋牛扒 +$598\配菜/芝士通心粉|薯條|炒蘑菇|黑松露薯蓉\甜品/♡「400次咖啡」提拉米蘇 ‎♡忌廉芝士蛋糕配雜莓整體嚟講而家係非常豐富嘅brunch ⸜(* ॑꒳ ॑* )⸝多人啲或者好鍾意食牛可以叫佢哋紅屋牛扒超級大份好滿足|旁邊嘅焗蒜一挑就起配菜方面黑松露薯蓉勁出色薯蓉打得非常幼滑|而且松露味濃郁
🚩Sunset Grill海岸扒房
望住個咁靚嘅海景食brunch真係大癲‼️
一大片落地大玻璃|仲會見到飛機升降落
無論係家庭聚會定係情侶拍拖都好適合⊂(˃̶͈̀ε ˂̶⊂)

依家經我連結訂仲有買一送一優惠

超級大份好滿足|旁邊嘅焗蒜一挑就起
配菜方面黑松露薯蓉勁出色
薯蓉打得非常幼滑|而且松露味濃郁
2025-03-28 328 views
餐廳坐落於世茂喜來登19樓,推開窗便是無邊海景,夕陽緩緩沉入維港,染紅天際,彷彿一幅流動的畫卷。落地玻璃將這片海天一色盡收眼底,戶外露台更添幾分悠然,微風拂面,與炭燒西班牙黑毛豬的香氣交織,肉質嫩滑,蜜糖芥末汁甜辣平衡,令人回味。海鮮拼盤是另一亮點,蟹腳鮮甜、龍蝦彈牙,搭配海景用餐,幸福感倍增。甜品的巧克力熔岩蛋糕溫暖流心,與海風相伴,恰似完美的句點。海鮮雖鮮,蜆肉偏薄,未能盡興。熱盤選擇略少,天婦羅偶爾油膩,稍減體驗。服務態度親切但補充稍慢,高峰期略顯忙亂。加上東桶確實有點遠,除非是特地來這裡玩。但這裡是用餐與賞景的靜謐港灣,值得一訪。

2025-01-25
新年5日假期中,有一天是優待個胃食好西!  酒店頂層扒房欣賞一望無際海景與飛機升降,酒店級數的服務講到飛機,好容易就估到係東涌,無揸車的筆者推介大家在地鐵站乘坐接駁旅遊巴,無車人一樣輕鬆去到!上次跟朋友慶生來欣賞日落,今次就食brunch曬吓太陽。前菜有齊4樣野炭燒八爪魚沙律、迷你龍蝦湯配魚子醬、軟殼蟹配金桔蛋黃醬、乳豬迷你漢堡八爪魚軟淋、龍蝦湯熱辣辣濃郁、軟殼蟹炸得金黃、乳豬漢堡夠曬有特色主菜兩款選擇了魚和肉,夠曬健康香煎三文魚扒配刁草忌廉醬 - 三文魚扒肉質紮實,配上自選的truffle mash一流,薯溶香滑綿密帶牛油和松露香氣150克重澳洲和牛封門柳配阿根廷青醬 - 封門柳肉質腍、肉味濃,配合自選的side dish蘑菇,份量不少減輕牛的膩感。食牛還有幾款Mustard可選,非常體貼。甜品「400次咖啡」提拉米蘇 - 泡沫的咖啡面層,有手指餅躲在底層日本柚子巴斯克蛋糕 - 不錯的basque burnt柚子香氣不算明顯,能吃到像檸檬帶酸味道,但半熟的流心做得不錯飲品方面是 任飲!! 怎麼可以任飲紅白酒、氣泡酒、汽水、果汁、咖啡及茶,一大早就喝醉可是不行的喔!後記:去酒店吃西餐比
新年5日假期中,有一天是優待個胃食好西!
酒店頂層扒房欣賞一望無際海景與飛機升降,酒店級數的服務
上次跟朋友慶生來欣賞日落,今次就食brunch曬吓太陽。

前菜有齊4樣野

主菜兩款選擇了魚和肉,夠曬健康

甜品

飲品方面是 任飲!!

後記:去酒店吃西餐比起一般餐廳不同之處是在細節,well trained service相當周到,前菜與主菜換碟加好多分。一日行程從中午個brunch去到東涌仲有得outlet行吓,真係好似去個短旅行咁。
*✲゚*。☕️🛫x 🌊 海景下午茶✨ 人均二百蚊有找❗️Weekend去東涌行outlet順便去咗東涌Sheraton食afternoon tea☕️由東涌地鐵站搭幾分鐘shuttle就去到餐廳位於酒店19樓 裝修超靚✨仲有海景同戶外位置 打卡一流😍呢度好近機場 可以一路食一路望住飛機升降🛫我最鍾意嘅鹹點係龍蝦濃湯配魚子醬 🦞甜點係紅桑子松露朱古力蛋糕 又靚又好食❤️個tea set仲包埋天使蜜語粉紅葡萄酒兩杯🥂有興趣記得要上網店預訂九折之後人均二百有找🙆🏻‍♀️
°❀⋆. 鹹點.⋆ ❀°▻ 自製煙燻三文魚紅菜頭麵包配檸檬及粉紅胡椒忌廉芝士▻ 凍小龍蝦法國牛油軟包配四川蛋黃醬▻ 龍蝦濃湯配魚子醬▻ 烤牛柳黑麥飽配茴香香草沙律及辣根忌廉°❀⋆. 甜點.⋆ ❀°▻ 紅桑子松露朱古力蛋糕▻ 天使蜜語粉紅葡萄酒果凍▻ 紅桑子瑪德蓮蛋糕▻ 士多啤梨玫瑰西瓜蛋糕▻ 自製英式鬆餅配凝脂奶油和士多啤梨果醬°❀⋆. 飲品.⋆ ❀°天使蜜語粉紅葡萄酒兩杯-✨ 粉紅蜜語下午茶 ($388/2 ppl)於2025年2月14日、2月14日至3月31日期間逢星期六日 3:30-5:30pm供應-📍 海岸扒房Sunset
*✲゚*。☕️

▻ 士多啤梨玫瑰西瓜蛋糕
▻ 自製英式鬆餅配凝脂奶油和士多啤梨果醬

°❀⋆. 飲品.⋆ ❀°
天使蜜語粉紅葡萄酒兩杯
✨ 粉紅蜜語下午茶 ($388/2 ppl)
📍 海岸扒房Sunset Grill at Sheraton Tung Chung @sheratonhongkongtungchung
東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店19樓

2025-01-13 1987 views
食物👍🏻雜菌燴意大利飯、舞茸菇、牛肝菌汁 $208推薦茹菌味極濃郁,配上舞茸菇增添了獨特的風味和口感,唯一缺點是有一口會感受到過於濃厚的忌廉味,未能達到均勻的調和。👎🏻美國穀飼西冷(300克) $370根位相對較多,肉味不夠濃郁,需依賴醬汁來增添口感。因此不推薦選擇。👌🏻日本柚子巴斯克蛋糕›檸檬醬、檸檬雪葩 $98蛋糕柚子好淡。整體而言,這道甜品不過於甜膩,搭配多樣展現了多層次的風味體驗。服務大部分是外籍服務員用英文溝通,會主動介紹餐牌及推薦菜色酒水等,收碟等都好快手,生日預約時說明還送生日小蛋糕。泊車$500可免費2小時,需在酒店大堂辦理,辦理完會收走餐廳收據。環境在香港東涌世茂喜來登酒店19樓全層,建議5:30左右到,可以欣賞日景,黃昏景,夜景,景色一流有飛機飛過及船運行,環境寬敞多窗十分舒服寫意。
食物
雜菌燴意大利飯、舞茸菇、牛肝菌汁

👍🏻雜菌燴意大利飯、舞茸菇、牛肝菌汁 $208
美國穀飼西冷(300克)

👎🏻美國穀飼西冷(300克) $370
日本柚子巴斯克蛋糕›檸檬醬、檸檬雪葩

👌🏻日本柚子巴斯克蛋糕›檸檬醬、檸檬雪葩 $98

泊車

德國薯仔沙律
2025-01-03
$300 (Dinner)
雜菌燴意大利飯、舞茸菇、牛肝菌汁
日本柚子巴斯克蛋糕›檸檬醬、檸檬雪葩
德國薯仔沙律
位於東涌Sheraton的海岸扒房最近做eShop優惠,假日早午餐買一送一後即是人均四百多元便能望着海景嘆brunch,當中更包紅白酒、果汁等free flow,實在是太值回票價了!.前菜以精緻的拼盤呈上,有乳豬迷你漢堡、迷你龍蝦湯配魚子醬、軟殼蟹及炭燒八爪魚沙律🥗 最喜歡一定是香甜的龍蝦湯,配上caviar鮮味十足🦞 炭燒八爪魚滿滿炭烤風味亦相當有驚喜🐙主菜非常推介大家升級至900克重熟成澳洲飼養T骨牛扒(+$598)!平時吃T骨也千中起跳,我認為這升級的價錢非常可以!牛扒香甜軟腍,近邊位熟成風味更突出、醇厚咸香🥩🤎 每人亦可選一款配菜~甜品推介布冧和香梨金寶,香脆的Crumble配上香甜雲呢拿醬及果肉,非常滿足!400次咖啡提拉米蘇亦很特別,面層口感綿密~順帶一提,酒店有提供shuttle bus服務往返酒店及東涌站,大家去的話又更方便了!

Type of Meal
Lunch
2024-10-31 3190 views
🥳生日特意遠離塵囂來到東涌,這裏的無敵景色絕了,坐在餐廳戶外看飛機起起落落,吹吹海風超舒適😌以迷你海鮮拼盤作為前菜🥰作為一個食到海鮮就超開心的人來說太開胃了🤤,有生蠔🦪、長腳蟹腿🦀、大蝦🦐、蜆、青口,鮮甜可口,食材不錯喔😃主菜是和牛西冷,5分熟,粉粉嫩嫩,油脂分布均勻,肉汁豐富,牛肉味十足,不用搭配調味料也很讚😎Mac&Cheese芝士通粉好creamy順滑,還可以拉絲,邪惡又美味的side dish😋餐廳的甜品真好吃,來這可以閉眼隨意抽甜品點😄紅桑子藍莓🫐士多啤梨🍓這款甜品真的很好吃,酸酸甜甜,吃完還想再吃,本人超愛😊提拉米蘇咖啡味很濃,綿密絲滑,入口即化🤩黑巧蛋糕,好像濃的黑朱古力味道,這款中和了前兩款的甜度👍🏻 餐廳還畫了盤,謝謝😊下次還會再來
餐廳的甜品真好吃,來這可以閉眼隨意抽甜品點😄
提拉米蘇咖啡味很濃,綿密絲滑,入口即化🤩
黑巧蛋糕,好像濃的黑朱古力味道,這款中和了前兩款的甜度👍🏻
餐廳還畫了盤,謝謝😊下次還會再來

2024-09-23 3933 views
週年去食晚飯 through OpenRice訂左3個course 晚餐👍🏼👍🏼 門口好易搵 路線好行清清晰晰環境滿分 好適合周年生日大壽過嚟一齊一家人食餐飯👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼有海景 有飛機 唔嘈 無背景音樂 勁識合gathering傾計 現場有公司嘅人又會傾公事枱同枱之間夠闊 staff服務好好 識中文英文法文意大利文葡萄牙文多國語言 語言,不愧係機場附近嘅餐廳👍🏼👍🏼👍🏼係差再drinking menu無中文 仲幫我喺蛋糕寫咗周年紀念字 冇額外收費冇黑面冇態度唔好 真係要俾個good佢
門口好易搵 路線好行清清晰晰
係差再drinking menu無中文

海鮮小拼盤
牛排
2024-09-23
$700 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Group-buy
海鮮小拼盤
牛排
2024-09-16 3185 views
呢間位於大嶼山嘅牛排餐廳,係一個難得一見嘅寶藏,各方面都表現出色—氛圍、裝飾,以及最重要嘅—食物。餐廳擁有一個迷人嘅機場景觀,為你嘅用餐體驗提供獨特嘅背景。堅固木製吧檯同餐桌增添了一種鄉村風情,而開放式廚房讓你一窺幕後烹飪魔法嘅一瞥。寬敞嘅佈局確保你同其他餐桌之間有足夠嘅空間,營造出舒適放鬆嘅氛圍。我選擇咗我最喜歡嘅肉眼扒,煮得剛剛好,正如我對於五分熟嘅期望。每一口都嫩滑多汁,展示出廚師嘅技巧。然而,真正嘅驚喜來自Mac & Cheese。唔單止佢哋供應,而且係我試過嘅最好版本之一。濃郁嘅芝士包裹住Mac,Mac煮得恰到好處,十分嫩滑。總括而言,呢間牛排餐廳絕對值得一試。由於其平衡嘅菜式同美味嘅菜餚,呢度係一個完美嘅地方享受難忘嘅一餐。千祈唔好錯過肉眼扒同那份令人難以置信嘅Mac & Cheese!
2024-04-30
$600 (Dinner)