2018-01-05 177 views
秋冬天氣好乾燥呀,好想吃啲滋潤又熱辣辣野補一補。於是朋友好神秘甘話今晚呢餐可以滿足我兩個願望。來到四季文昌食「一鍋二食」,首先送上三文魚刺身同沙薑豬手食住等,侍應好熟手將半隻新鮮文昌雞連同椰汁一齊放入鍋度慢火煮7分鐘。一開蓋,椰香即飄入鼻,雞係中國八大名雞—文昌雞,雞味濃,肉質幼嫩,點上秘制豉油加金桔以及沙薑,吊出雞鮮,而且開胃,湯底鮮甜中帶有淡淡椰汁味,忍唔住飲左一大碗,好滋補養生。食完雞,我地揀左昆布鰹魚湯,點左山形牛,安格斯牛小排同牛肩肉。首先試左安格斯,牛味相對比較濃,肉香撲鼻,肉質都幾細嫩,算高水準。牛肩肉屬於比較酥,而且脂肪比例較多同唔太平均,但肉質都冇渣嫩滑。最後山形牛,實在太無得頂,呈霜降狀態既油脂完美分佈,牛味比較淡,入口即溶,口中滲出油香,肉質有嚼勁而又鬆軟,口感複雜。食完牛當然唔可以放過個湯底,打邊爐叫丸是常識吧,手打丸都幾有嚼頭同彈牙。雜菇同雜菜以及烏冬吸收左雞牛精華,異常甜美,而且飽肚。