2017-07-25
呢間新南苑我地已經【三訪】,食過兩次火鍋,一次小菜,質素相當不俗。對上一次黎仲一行十幾人,食宵夜時段,又訂埋房,同朋友慶祝生日,宵夜時間好抵食!今日收工同男朋友過黎撐枱腳,雖然係平日,但晚飯時間,人流非常多,連近門口位都開埋枱,好誇張。唔想我地要等位,餐廳都俾我地坐左張中枱。店內位置非常多,有廳有房,想坐房記得早啲預約,外面有卡位,亦有圓枱,不過客多枱多,相對會坐得密麻少少。所以如果人多,強烈建議先行預約房間。晚市供應火鍋、雞煲、蒸鍋等,雖然係放題咋,但絕對係靚料醬油、調味料 $10/位前菜 $20/份蝦刺身應該係送的,新鮮爽口!海鮮火鍋半放題套餐 $258/位(另收加一,五六日、公眾假期每位加$10)三位以上食火鍋前仲可以食埋(1)招牌麻辣雞煲:任食,非常抵。但我地今次得兩條友,冇份食。食完雞煲,可以揀湯底繼續(2)火鍋:湯底5選1,包括有蟹窩花甲湯底、豬骨濃湯鍋底、野生水魚湯底、冬瓜花甲湯底、四川麻辣湯底。個人都已經食過頭四款,其實佢地嘅湯底睇落都好足料,不過味道唔濃,未至於會拎黎飲。我地今次揀左冬瓜花甲湯底,裡面都有唔少蜆肉(3)生猛海鮮拼盤:海鮮約6-8款,冇特別規定,視乎來貨
醬油、調味料 $10/位
前菜 $20/份
蝦刺身
應該係送的,新鮮爽口!
蝦刺身
冬瓜花甲湯底
(3)生猛海鮮拼盤:海鮮約6-8款,冇特別規定,視乎來貨啦。當日有蟶子、生蠔、脆鯇、鮑魚、海蝦、元貝、象蚌仔等,人頭份量
成個拼盤都幾有霸氣,而且材料都好新鮮,蝦肉爽口,生蠔超大隻、鮑魚都彈牙、元貝已清乾淨,新鮮爽滑、蟶子都幾大隻架
全部都可以另外再單點,例如鮑魚 $28/隻、生蠔$12/隻等。
生猛海鮮拼盤
元貝
海蝦
生蠔
鮑魚
(4)本地手切牛頸脊:牛肉雙飛,手切無誤。雖然人頭份量,但都幾大方牛味突出,肉質厚身帶嚼聈勁,質素相當不俗
本地手切牛頸脊
雖然唔係任食,但我見追加牛頸脊都係30蚊碟,都唔貴啦。
(5)火鍋配料:任食嘅選擇相當多!有丸類、雲吞、餃類、脆鯇片、炸魚皮、響鈴、蔬菜、麵食等,同店員落單就可以。
人流多,食物嘅流動都大,基本上全部食落都新鮮冇雪感,海蝦、脆鯇、魷魚、海膽丸、豚肉等都可以任食,都算唔話得呢。
火鍋配料
火鍋配料
另外場中間仲有個蔬菜櫃,可以自取
蔬菜
(6)甜品:雪糕機自唧雪糕,仲有好多配料可以揀,最驚喜係個雪糕筒好脆口
雪糕
(7)飲品:選擇超多,通常我黎就係飲椰子汁。
飲品
總括黎講,要推介任食有雞煲、火鍋、海鮮嘅我都會提起新南苑,雖然人頭都接近三舊水,但質素挺高,唔會係垃圾食物,間中豪食都開心。
環境就逼少少,如果人多坐房會好舒服,冷氣大啲,又有廁所(設低消)。最唔話得係店員嘅態度,個人認為合格有餘,密密換碟、加水、行過又關心下個爐會唔會太太火力。食到咁上下又提下有雪糕,所以我會一直回訪。
餐牌: