2023-12-26
適逢大時大節,一啲特別節日,或者食聖誕大餐,當然要諗啲有靚景同有feel嘅餐廳啦!今次就係西貢搵左Turtle by the Sea作為我同另一半嘅聖誕大餐去慶祝今年嘅聖誕💗餐廳係對住過海㗎 !呢個180度嘅海景簡直係無敵!變成啲望出去勁有情調!而餐廳嘅vibe係勁舒適休閒!食物同飲品都非常有特色,質素高得來又唔會有距離感!因為呢個聖誕都凍冰冰,餐廳嘅Staff都好貼心,當有坐火爐隔離嘅客人離開時會主動問我哋想唔想轉呢個暖d日既位!親切度upppppp!🥰【辣牛肉醬配粟米片】$138作為一道前菜真心非常之出色!辣牛肉醬非常之香口,加上拉絲芝士個味道更加昇華!每塊粟米片沾上滿滿嘅牛肉醬簡直冇得彈!【酥炸椒鹽魷魚鬚】$168魷魚選擇得非常之鬆脆如其名一樣!佢仲有個醬汁可以沾食,又出奇地夾喎!【忌廉黑松露野菌温泉蛋闊條麵】$178最最最最鍾意就係啲咁creamy嘅意粉🥰淡淡都非常滋味!佢仲有一隻半熟嘅溫泉蛋,匙羹一割開入面嘅蛋黃流出嚟嗰下真係不得了!大推!【Roasted Duck Pizza】 $198平時食pizza好多口味都試過晒,呢度有一款烤鴨嘅Pizza,二話不說即刻點咗佢嚟試吓!
【辣牛肉醬配粟米片】$138
【酥炸椒鹽魷魚鬚】$168
【忌廉黑松露野菌温泉蛋闊條麵】$178
【Roasted Duck Pizza】 $198
平時食pizza好多口味都試過晒,呢度有一款烤鴨嘅Pizza,二話不說即刻點咗佢嚟試吓!佢呢個Pizza好有心思,配料上嘅選用令到個Pizza勁似食緊片皮鴨!超級加分!私心推介!
最後order咗兩杯嘢飲,包括【Green Day】&【Ask Me Every Day】,2杯特色mocktail 賣相吸引又好飲、呢間又靚景又有美食既Turtle by the Sea 係值得bookmark!