2019-10-12
踏入10月終於無咁熱, 微風吹送, 係時候BBQ啦! 成年無B過, 一早上網揀左依間海灣燒烤大王, 趁放假晏晝入西貢走走, 入夜就去BBQ沿住海皮慢慢散步咁散入去, 已經好鬼chill好期待。依度收費由$188至$218, 唔同時段唔同價錢但其實個range唔係差太遠, 小童就有半價。係門口蓋個手印, 跟住職員會比人頭一份餐具同燒烤cha, 所需要既野都有齊哂。入面都好大, 特別有個area係最近海既, 可以對住個海bbq, 而另外一邊其實景色都幾靚, 而且通風好好附近同埋樓底都好空曠, 環境方面滿意呀! 職員帶位後就會幫手透埋爐, 之後要加炭呢就有個放炭既area, 自取就得架啦!食物區比我想像中乾淨企理, 而且職員總係refill得滿滿咁, BBQ要既肉類丸類腸仔蔬菜等等既大路野全齊而野飲就係汽水機果汁機同埋水, 任食任飲既, 另外係counter都可以買到其他野飲好似啤酒,烏龍茶同埋樽裝水等等。BBQ法則, 首先燒腸仔! 岩岩日落, 對住依個view好靚 依塊牛扒多麼的大塊😂無乜耐性既我, 就係燒完佢之後決定去counter用$68蚊買set網, 量產型BBQ正式開始, 爽呀煙肉
煙肉, 芝士腸, 魷魚, 豬扒!
多春魚又唔會痴網, 唔錯唔錯! 另外仲有一大埋蕃薯, 可以整煨蕃薯bbq不可或缺既麵包, 依度既麵包係厚切麵包, 加蜜糖同牛油燒完出黎成塊厚西多咁, 超正
依度係無限時任燒, 燒下坐下食下飲下望下海不知不覺燒左4個鐘, 好滿足! 下次bbq會再黎!