2024-05-18
屋企人生日🎂我地一行十人 有人食素特登搵左間有肉又有素食嘅餐廳本身貪佢有窗邊靚景 book枱時詢問後得知如要指定位置就要消費人均$500我地因為太忙 都算遲 前一日先book最後因為平日關係 幸運地安排了窗邊位置位置舒適 環境衛生 而且唔算多人我地嗌左個<片皮鴨深海大龍躉宴>套餐$2388再額外加幾個菜套餐都豐富,包括:⭐️花膠海味羹⭐️足料惹味,無跟醋要嗌人俾⭐️京式片皮鴨⭐️鴨皮薄脆油香鴨肉厚實薄皮都夠十人每人2-3件食有附准鹽醬汁,出色⭐️醬皇碧綠炒花姿蚌片⭐️醬汁好惹味,蚌片鮮味出⭐️鴛鴦戲水大蝦球⭐️因為唔夠分,我淨食左黃金蝦球,都香口蛋黃味重,如果可以有多幾舊試埋另一味道就好⭐️花開富貴生菜包⭐️夾埋食係幾好味道,不過其實入面似上海炒年糕嘅味道,如果有得揀,唔會特別嗌呢道菜⭐️濃湯野菌鮮百合浸翡翠⭐️上湯係飲得出雞白湯味,屋企人表示中意食,清淡者會好⭐️蔥花豉油雞⭐️出色,雞肉嫩滑,豉油味特別皮脆而薄炸子雞再點醬,一流,小油⭐️港式招牌炒絲苗⭐️素食者用,無特別⭐️鴛鴦甜美點⭐️紅棗糕及芝麻卷唔夠分所以淨試左芝麻卷 好食 唔會超級甜 有層次⭐️紅棗雲耳蒸龍躉頭腩⭐️魚肉滑嫩,半肥瘦,帶骨,都好食套
我地一行十人 有人食素
我地嗌左個<片皮鴨深海大龍躉宴>套餐$2388
再額外加幾個菜
套餐都豐富,包括:
⭐️花膠海味羹⭐️
足料惹味,無跟醋要嗌人俾
⭐️京式片皮鴨⭐️
鴨皮薄脆油香
鴨肉厚實
薄皮都夠十人每人2-3件食
有附准鹽醬汁,出色
⭐️醬皇碧綠炒花姿蚌片⭐️
醬汁好惹味,蚌片鮮味出
⭐️鴛鴦戲水大蝦球⭐️
⭐️花開富貴生菜包⭐️
⭐️濃湯野菌鮮百合浸翡翠⭐️
上湯係飲得出雞白湯味,屋企人表示中意食,清淡者會好
⭐️蔥花豉油雞⭐️
出色,雞肉嫩滑,豉油味特別
皮脆而薄
炸子雞再點醬,一流,小油
⭐️港式招牌炒絲苗⭐️
素食者用,無特別
⭐️鴛鴦甜美點⭐️
紅棗糕及芝麻卷
唔夠分所以淨試左芝麻卷 好食 唔會超級甜 有層次
⭐️紅棗雲耳蒸龍躉頭腩⭐️
魚肉滑嫩,半肥瘦,帶骨,都好食
套餐以外加左:
⭐️西芹百合木耳炒淮山⭐️
主要留俾食素者食,未知評價
⭐️蛋白海皇炒飯⭐️
本人覺不俗,瑤柱蛋白蝦肉蝦米叉燒,家人卻感一般,較乾身
⭐️竹笙羅漢上素⭐️
本身想要南乳粗齋煲,唯侍應答售罄,提議轉呢道菜。
會話無特別,可以唔洗點,無特別好食,材料無特別。
⭐️清酒凍鮑魚⭐️(送)
出色,清甜彈牙,連殼人均一隻
整體菜式味道:8/10
👎🏻唯本身入席未齊人,落單時叫樓面慢點上菜,結果一窩蜂上晒5-6個,不斷趕客似的,才剛上嘅菜,食都未食,個啊姐竟然邊上菜邊指住中間道片皮鴨收唔收得,令人費解。
👎🏻我地反問:叫左慢上,為何一次過上晒咁多菜?佢答道:你地後生,唔怕啦。然後繼續上其餘嘅菜式。
👎🏻可能因為平日較少客,得半個場客,有一兩個啊姐都好常行埋黎關心我地嘅進食進度,不斷幫我地清碟同換細碟,奇怪係當我地有人正夾緊果碟菜,佢竟然行埋黎問不如換個細碟俾我地,我地答到:其實我地已經夾緊食緊,差兩舊便清碟,唔需要換。結果佢等我地夾完就繼續即刻上另一道菜。
👎🏻我地問過佢地餐廳收幾點,佢地告知11點零,其實我地8點入座,食都係食個半鐘兩個鐘,實係佢放工前走到,唔明係度急啲乜野。
👎🏻啲樓面本身說話態度經已像平價茶樓般,叫佢幫手影相亦感覺到佢不情願,影完更自稱「已經影相好靚」,令客人感覺不良好。
整體而言,呢度野食同個景係不俗,但服務真係如其他食評般,小差,呢個價錢,開於isquare,咁嘅服務質素,有啲唔相秤。