2020-11-09
weekend時間,梗係唔少得同家人、朋友、閨蜜一齊食好嘢,大家一齊食嘢係一種聯繫感情的重要因素⋯⋯,今日我就約咗相識十多年的閨蜜👭食好嘢,當然選的地方也唔會求其。閨蜜係一個眼闊肚窄的人,為咗滿足佢食到海鮮🦞又食到牛牛🐮嘅要求,終於俾我搵到呢間咁正嘅餐廳—the French window。餐廳有一個龍蝦牛柳餐讓我哋二話不說一致同意oder,起初我哋對食物質素都唔會話特別要求,畢竟個套餐價錢都好抵食,加上有一個無敵靚景襯托,但出乎我哋意料之外。呢間餐廳嘅嘢食好高質我哋一坐低,樓面同事好友善咁招呼我哋,擺上熱的麵包俾我哋品嚐,麵包口感外脆內軟,幾好🥰。頭盤係焦糖蘋果配煎鴨肝with salad,大家黎食千其唔好一味以為係鵝肝,畢竟餐廳都講明係鴨肝,不過另我估唔到呢個香煎鴨肝配自家製焦糖蘋果係咁絕焦糖蘋果酸甜將鴨肝嘅油膩解咗,留下肝香係口腔,份量更唔洗講,足頭盤的質素令我對之後幾樣食物充滿期待,期待中的龍蝦湯好快咁呈現在我哋檯面,見到個顏色OK,當我飲時,竟然真係有驚喜,好大粒龍蝦肉在入面,個湯飲落好鮮甜,一飲就知係功夫嘢,並唔係出面某d現成貨,如果你對食有要求,一定會對想食嘅食物有少少認
頭盤的質素令我對之後幾樣食物充滿期待,期待中的龍蝦湯好快咁呈現在我哋檯面,見到個顏色OK,當我飲時,竟然真係有驚喜,好大粒龍蝦肉在入面,個湯飲落好鮮甜,一飲就知係功夫嘢,並唔係出面某d現成貨,如果你對食有要求,一定會對想食嘅食物有少少認識,據我有限嘅食材知識所知,煮一個龍蝦湯好考廚師的耐性同心機(所用嘅時間一定唔可以少,同落嘅材料一定唔可以少),難得飲到咁好味嘅龍蝦湯,真係見少賣少
飲完湯我真係急不及待期待個main course,當然我哋唔會狼吞虎嚥咁進食,畢竟享用完前兩款食物都開始飽腹,在我同閨蜜兩個竊竊私語說d生活八卦小事後,期待中嘅主食出黎la芝士焗龍蝦🦞配香煎牛柳,一次過滿足你兩個要求芝士焗龍蝦🦞,既邪惡😈但又令你停唔到口(食埋今餐先減肥🤣🤣🤣),果然冇令我失望,龍蝦🦞係新鮮龍蝦,好彈牙好鮮甜,啖啖龍蝦肉加芝士汁,芝士完全掩蓋唔到龍蝦肉嘅鮮,抵讚,牛柳面煎得幾香,肉質juice,唯一美中不足係牛味唔係好重(應該係牛柳產地唔同)但都係好食咁嘅價錢食到咁高質嘅食物,再加上無敵靚景襯托,抵la
最後係甜品嘅出場時間,係brownie配Tiramisu cream,甜品對於我黎講,個人覺得不過不失,呢度嘅brownie我覺得幾好,但唔夠驚喜,畢竟前面d食物好驚喜同高質,閨蜜就覺得太甜,如果happy ending黎d 清新或口感較輕嘅甜品會更勝一籌⋯⋯不過總體黎講,今次真係一個好嘅享受,面對美食真係令人抗拒唔到,喜歡覓食嘅你又點可以錯過黎呢度打卡