2022-07-27 4034 views
山長水遠入西貢就係為左呢間omakase , 餐廳的位於酒店樓下, 酒店設計有點像韓國apartment 的設計。 先講返食物方面, 前菜包括: 第一樣昆布鮑魚,第一眼望落去完全唔覺得似係鮑魚, 酸甜的味道加上昆布與鮑魚的口感成強烈的對比。 其次,鯛魚的香氣十足,食落魚味唔會好重, 唔好吃魚既朋友應該都會中意。 小小的醬油點綴, 令味道更提鮮。 吞拿魚、拖羅 、蝦的整體發揮都好正常,各樣海鮮的發揮都好出色。 北海道八爪魚(番茄蒜香醬):是開胃的配搭, 蕃茄的酸甜味加上蒜蓉的香味,帶動到我一口接一口食。 北海道炙熱魷魚(日本青檸汁) 食炙燒物一定小不免要有檸汁的存在, 魷魚爽口彈牙。北寄貝用左肉麵豉作調味配搭,食法新穎, 麵豉本來是濃味的東西,但完全冇覆蓋到北寄貝嘅味道,功力深厚! 再來就是蕯魔蕃薯, 採用了先蒸後炸的烹調方法, 食落口感就是內軟外脆, 而且唔會好油膩,因為炸既時間不會太長。 宮崎縣獨眼龍生蠔是唯一的鍋物, 湯底用了魚頭魚尾魚骨帶子熬製而成。 從湯底已經飲得出魚的鮮甜, 生蠔好大隻, 鮮味十足, 出其地與魚湯好夾,出色! 最後, 甜品就係靜岡蜜瓜 mix 胡麻慕絲, 睇落

最後, 甜品就係靜岡蜜瓜 mix 胡麻慕絲, 睇落似雪糕, 但落就係滑嘟嘟的慕絲, 蜜瓜的味道好出, 胡麻就係香。