2005-05-26
因為工作關係, 所以很多時都會出沒灣仔, 亦間中幫襯這間小舖.平日都會食個黎鯭粥同手撕雞粥, 今日食個較冷門的魚片碎牛粥, 同具水準.食粥最怕水汪汪, 一係怕"淡茂茂". 此店無論在粥底或選料都係水準之上. 早上係海皇同樣食左碗粥, 晨早流流D 花生已經唔脆, 反而一間小店呢D 細微野都照顧到.個糉我個人就覺得無乜特別, 15 蚊一隻都算合理, 但無用盲目聽"飲食男女"個份吹捧.值得一提是老闆Peter 哥, 本身鐘意釣魚, 最後興趣變為事業, 傾開計見佢非常投入介紹自已舖頭食品, 開舖頭賺錢固然緊要, 廿蚊碗粥都好有耐性介紹比你, 可見其投入及誠意.利東街因為重建關係, 附近好多舖頭都已關門大吉. 聽老闆講佢地可能會去到年尾. 若果街過利東街, 廿蚊碗粥都值得一試.