2018-12-26 59 views
聖誕同愛人去左葵芳行街,行到餓餓地就當然要去葵廣掃街啦。一口氣衝上3樓小食街,食完d大路小食之後,就諗住行下望下仲有咩好野食,然後就被Top世界入面的一隻鹿吸引左我地行過去,原來係一間專賣布丁燒的鋪頭,係葵廣少有的甜品選擇!店鋪名叫「呦呦鹿鳴」,門前的一塊廣告牌上畫了一隻栩栩如生的鹿,適逢聖誕,配上的印有鹿的甜品,感覺好應節。門口的雪櫃放了九款不同口味的布丁燒,每款布丁燒都有一張精緻的手工畫講係咩味,好睇得出老闆的心思。而且每個布丁上都印有一隻靚靚的鹿,係賣相方面絕對係滿分。 不得不提的,仲有店的外牆有幅大油畫,上面畫上了不同口味的布甸,d公仔全部都係老闆娘自家設計,畫功超靚,幫襯完一定要打個卡先得,見到老闆對間小店落足心機呀! 入返正題,見到咁多款布丁燒全部都心思思想食,最後見18+的Baileys係新出口味就買左黎試下,我就揀左earl grey。初時見佢一個杯裝樣,以為就咁食 ,點知原來係好似傳統焦糖布丁咁 ... 要反轉倒落個碟仔到食,倒出黎就有層焦糖喺面流落去,好正。想食之制,又見到收銀旁邊放左d好得意的馬林糖,馬林糖都係老闆自己親手整架!超有heart!最後忍唔住就揀左聖誕
入返正題,見到咁多款布丁燒全部都心思思想食,最後見18+的Baileys係新出口味就買左黎試下,我就揀左earl grey。初時見佢一個杯裝樣,以為就咁食 ,點知原來係好似傳統焦糖布丁咁 ... 要反轉倒落個碟仔到食,倒出黎就有層焦糖喺面流落去,好正。想食之制,又見到收銀旁邊放左d好得意的馬林糖,馬林糖都係老闆自己親手整架!超有heart!最後忍唔住就揀左聖誕樹黎應節,仲有隻超靚超得意的巴士龍貓!放喺布丁燒上面好靚呀,當然係相機食先!
先試Earl Grey,未食已經聞到淡淡的清新茶味,食落有清清的伯爵茶茶味,唔會太甜。再試Baileys,食落有濃郁甜酒味,超好食,比起出面其他Baileys甜品味道更濃,果然係落足料。最後不得不提馬林糖,食落唔會太甜,入口溶化,同布丁好夾!
最重要的是,不論是Earl Grey還是Baileys,布丁都不會太甜,食落唔會係死甜而係帶出到每種獨突的口味!全部都係少糖,對於我地不好太甜吃的人,這兩個布丁燒恰到好處,就算好甜品的人也不怕,因為不太甜,吃下去也不會有太大的罪惡感。下次再黎會試埋其他口味!
2018-12-23