2019-10-29 359 views
買完鹽酥雞行過對面買飲品! 原來設備由泰國空運返香港 wor…不過我怕瞓唔著無飲奶茶, 試試好靚既 “蝶豆花檸檬冰茶” ($26)! 當 order 完就有人問我咩係碟豆花???? 嗯…靚既花! 冰冰涼涼, 檸檬味唔會過重, 好解膩, 順喉舒服! 既然咁問就搵下啦, 蝶豆花富含比一般植物高出10倍的花青素,係一種高品質,富含蛋白質的豆科植物, 源自於赤道一帶東南亞國家。可以保護雙眼、控制血糖、幫助清除自由基、抗氧化、增加免疫系統、抗癌、預防高血壓! 遇熱會產生顏色變化,是天然色素,可用於衣服、糕點染色,常見於東南亞地區。從中醫學角度,蝶豆花屬於芳香花朵,大部分花都有芳香油,令人放鬆鎮靜,功效跟一般花茶(如玫瑰花、洛神花)差不多,有助安眠、醒腦提神,紓緩情緒。...唔搵唔知原來係咁多好處! 不過糖尿病患者、孕婦、經痛女士、容易出血、血虛人士、準備做手術、心臟病人及更年期婦女不宜飲用! 要記住啊!另一杯泰式檸檬紅茶 (半甜) $24 ~ 真材實料的紅茶, 聽聞茶底有點苦!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)