2015-02-01
今個星期六,除了想唔到去邊到活動外,元朗區找食都有點困難,在散叫與放題間選擇,時常影響我思考能力的朋友一句,散同放題,我都差唔多咁叫啦,就選擇了大盛屋,網上口碑出名海鮮新鮮,食材一流,就襯朋友未到,自己入內等,見老板寫在板上日本小長井真蠔,加拿大海膽,價錢唔平,就問下有咩過人之處,老板第一句就是靚,十分靚,底食,十分底食,問兩樣都是同一答案,哈,(就好像我平時,對那個影響我思考朋友說話一樣,永遠都是靚..好靚,好..很好 ),當然老板也努力推銷,連食材都取了出來,我最後又自把自為叫了(小長井)真蠔,待咩都無所謂的朋友來到再點菜,真蠔是新鮮空運到港,好肥美,入口有清晰的海水味,中間心有好重的蠔香,真係靚,不會輸給外國蠔,也不用醬來綜和味道加拿大海膽,有成隻手指長,配飯,紫菜吃,比飯還大,好鮮甜,食完呢個海膽,相信好難返轉頭食細細的馬糞海膽刺身拼盤,有八爪魚,三文魚,帶子,墨魚,劍魚,蝦各兩件,每種都好大件,好新鮮,一級食材,不是一般放題時叫的可比另多因不敢叫太多飯的壽司,只小叫兩種,帶子同我最愛的火焰黑松露三文魚,都是唔錯,帶子肥美可口,飯夠實淨唔散,黑松露係醬的,少少香味,ok鐵板一
,也不用醬來綜和味道 加拿大海膽,有成隻手指長,配飯,紫菜吃,比飯還大,好鮮甜,食完呢個海膽,相信好難返轉頭食細細的馬糞海膽 刺身拼盤,有八爪魚,三文魚,帶子,墨魚,劍魚,蝦各兩件,每種都好大件,好新鮮,一級食材,不是一般放題時叫的可比 另多因不敢叫太多飯的 壽司,只小叫兩種,帶子同我最愛的火焰黑松露三文魚,都是唔錯,帶子肥美可口,飯夠實淨唔散
,黑松露係醬的,少少香味,ok 鐵板一口牛柳,看無咩特別,食下去,好嫩,好好味,色,香,味,暖都有,菜都很好味 一口芝士,外脆內嫩,芝士味濃,我十分喜愛 燒銀雪魚,一種我最愛的魚,滑,加肉厚,魚味不太重,加埋檸檬就好夾 呢個兒童餐其實叫多了,我地貪得意叫,有隻熊仔,幾別緻,但味道一般,哈,可能太飽,食下都冇咩感覺 而兩杯特飲,疆茶朋友話有柚子蜂蜜味唔錯,巨提子,類似汽水一般,味道幾好,不似藥水 總括來說,呢間小店,食材用料新鮮,老板對客人如朋友般,親切,什麼也能談天說地,走前還給我們卡片,說可隨時訂位,必留定位給我地