2023-03-13
King's & Queen's 冰室泥涌係小妹兒時常到嘅假日郊遊之地,今日重臨泥涌,喺石灘欣賞美麗嘅海景。日落過後,選擇咗喺泥涌巴士站對面嘅King’s & queen’s冰室醫飽個肚先返企。原先打算食幾個簡單小菜,但食落發現並不普通!-------------------------金銀菜南北杏燉豬肺湯 好足料嘅豬肺湯,呢到嘅豬肺喺煲之前有煎香過,完全唔腥,連唔喜歡食內臟嘅友人都鍾意!加上大量白菜同菜乾,湯水清甜,潤肺之餘,亦清熱降燥~ 招牌當紅炸子雞(半隻) $138炸子雞皮薄香脆,炸得啱啱好唔會有太肥膩嘅感覺,雞肉入味,而且肉質嫩滑,食雞胸都唔覺得韌~ 鹹香黃金蝦球 $128呢個黃金蝦球鹹蛋份量適中,唔會食落成口都係鹹蛋,仲可以食得出蝦本身嘅爽脆同味道,值得一讚! 潮式炸蠔餅 $118啱啱炸起嘅蠔餅食落好鬆脆香口,但底部粉漿保持到煙韌度,口感唔錯。蠔夠肥美,唔腥冇沙,每啖都食到蠔肉,好食!金銀蛋浸油麥菜 $78油麥菜鮮嫩,金銀蛋係永遠嘅最佳拍檔,鹹蛋黃非常甘香,惹味提鮮,正!豉汁蒸大鱔 $128大鱔新鮮,鱔肉爽口彈牙。底部有嫩滑豆腐同粉絲,吸收曬鱔嘅鮮味同香濃豉汁,大推 ---
-------------------------
金銀菜南北杏燉豬肺湯
招牌當紅炸子雞(半隻) $138
鹹香黃金蝦球 $128
潮式炸蠔餅 $118
金銀蛋浸油麥菜 $78
豉汁蒸大鱔 $128
-------------------------
餐廳有室外同室內座位,有得免費泊車,帶埋狗仔去都得。另外發現原來呢到都有早餐食,以後週末可以喺到嘆個早餐先入西貢玩
King's & Queen's 冰室
地址