2019-08-23 76 views
平日就好少去茶記,因為茶記比人感覺好似係老同舊啲,但潮流興復古,中環有間茶記唔舊不但止,裝修仲好復古,比大家可以重溫舊式茶記既情懷👏👏未見其舖,遠遠已見門口大大塊霓虹燈招牌,上面仲有大大隻金色一龍一鳳襯托,已經好懷舊。入面裝修亦跟足六十年代茶餐廳,紅白格磁磚既牆、木色既桌椅。但呢到賣既食品就一啲都唔老套,有傳統常餐、雞骴沙律紅豆冰、鐵板扒餐、三文治多士同咖哩等等,亦有注入新元素,有日韓菜式,選擇比一般茶餐廳更豐富👍🏾👍🏾今日試左個特別既野,就係呢到既主打,沙嗲牛肉菠蘿包。沙嗲牛肉同菠蘿包都係我至愛,但究竟佢地可以擦出咩火花呢?個包比起麵包舖果啲大1倍,而且漲卜卜,金黃色好吸引,包中間劃左個口,塞滿沙嗲牛肉。食落去先係會食到濃味既沙嗲汁,後面先會食到菠蘿包既甜,兩者互有特色,又幾夾🤤呢個時候點可以唔叫杯港式奶茶先!比起珍珠奶茶果啲,港式奶茶更可以飲到茶底既甘香,呢種味道只可以係正宗既茶餐廳先飲到!呢到既奶茶茶底咁香,入口醇滑,very nice👍🏾👍🏾另外仲叫左呢到既特別推介,海南雞、無骨豬手雙拼飯。由於兩樣都好吸引,why not both😂平時去茶記食雞飯,頂多得五、六塊雞肉,但呢到

入面裝修亦跟足六十年代茶餐廳,紅白格磁磚既牆、木色既桌椅。

平時去茶記食雞飯,頂多得五、六塊雞肉,但呢到雞肉差唔多成份例牌咁多,豬手亦有五塊,算是十分足料!
雞肉已經起骨,可以大口大口食,雞味唔算重,但夠嫩滑,即使有些胸位亦做得很滑😋

豬手都好出色,口感爽口,豬皮位置更彈牙,蘸少少醋汁食更唔會覺得膩!飯係油飯,味道更為香口👍🏾👍🏾推介❗️

坦白講呢到既價錢比起一般茶記貴,但以中環地段黎講係好合理,但佢既出品絕對對得住價錢!