2017-06-19
好多人鍾意食西餐,扮西人,但我卻特別鍾意香港的本土粉麵美食,大大聲話比大家知,我就係hong kong girl怎樣了?之前食過一次村爺爺,留低幾好印象,今日趁去做facial之前又黎食先。呢度食野要喺出面點左叫左先,再搵位坐,姐姐會睇住有冇位先整,唔會有野食出左而無位坐的。原諒我比較大食,而且今日無食早餐,好肚餓呀,肚餓時候特別感覺咩都想食,就叫左好多餸!飲品有汽水同豆漿揀,我梗係揀健康啲嘅豆漿啦,仲要黑豆漿更正,豆味幾香又濃,糖份仲好低添!估唔到車仔麵都有咁精緻嘅嘢食,黑毛豬露筍卷,黑毛豬切到薄薄,半肥瘦,入口即溶,露筍煮得較軟身,唔係爽果隻,香甜無渣。龍蝦湯幼麵,上菜後姐姐幫我即場灑黑椒,感覺似食緊西餐,龍蝦湯清而鮮,配幼麵都幾夾。咖哩魚蛋- 咖哩汁幾辣,魚蛋圓碌碌,軟彈。娃娃菜- 腍甜,索左汁更好吃。豬皮- 煮到較腍,我鍾意呢種質感。冬菇- 果然頂級,好厚肉,炆到好軟熟,蠔油又入味。蘿蔔- 無渣清甜,靚料。炸墨魚手指- 墨魚味幾濃,有兩條。牛筋- 成抽咁,煮到腍,保留膠原質感。豬腸- 洗得好乾淨,可能太乾淨之故,好似唔夠肥美,但就健康啲。最後要提一提呢個和牛汁,係自家製架,好香
咖哩魚蛋- 咖哩汁幾辣,魚蛋圓碌碌,軟彈。
娃娃菜- 腍甜,索左汁更好吃。
豬皮- 煮到較腍,我鍾意呢種質感。
冬菇- 果然頂級,好厚肉,炆到好軟熟,蠔油又入味。
蘿蔔- 無渣清甜,靚料。
炸墨魚手指- 墨魚味幾濃,有兩條。
牛筋- 成抽咁,煮到腍,保留膠原質感。
最後要提一提呢個和牛汁,係自家製架,好香濃,好多餸都有特別調味製作,加埋呢個和牛汁,同麵分開上係聰明做法!
睇得出由選材至每樣餸菜同汁料製作都好有心,大力支持呢間小店!