2020-10-15
Chill除咗指「做自己、有自我態度」就形容環境+服務令人relax,今日介紹一間好有風格、態度嘅酒吧,真系令我跌眼鏡地欣賞嘅一個地方系尖沙咀山林道嘅22樓,一入門已設打卡千秋,上多層Rooftop更欣賞到九龍西黃昏/夜晚景色,有種慢活寫意感,非常之Chill,靚景外,樓下大廳可同朋友自由篤波🎱/露台去吹涼風傾計或飲酒______________________________👉🏻自選雞尾酒𝐆𝐢𝐧 & 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲$160-220顧名思義自然推車仔你面前調製飲品<三款唔同Gin酒>選一<5款唔同Tonic> 選一<4款唔同smoke> 選一(我哋揀咗𝐇𝐞𝐧𝐝𝐫𝐢𝐜𝐤𝐬+𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜+𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐰𝐨𝐨𝐝)𝑯𝒆𝒏𝒅𝒓𝒊𝒄𝒌𝒔獨特在青瓜味同「保加利亞玫瑰花辦」秘方,經四次蒸餾,柔順細緻、酒體輕盈𝑻𝒂𝒔𝒕𝒆:帶Fresh感,清香嘅瓜味,略帶蘋果木香薰後餘味,少少青檸調味,增加酸度加強清新感,系杯夏日氣息嘅cocktail,酒精比較快上,微烈👉🏻 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐄𝐝𝐞𝐧 $128 𝑮𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒆為
👉🏻自選雞尾酒𝐆𝐢𝐧 & 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲
$160-220
顧名思義自然推車仔你面前調製飲品
<三款唔同Gin酒>選一
<5款唔同Tonic> 選一
<4款唔同smoke> 選一
👉🏻 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐨𝐟 𝐄𝐝𝐞𝐧 $128
𝑮𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒆為base, 𝑮𝒊𝒏 𝑴𝒂𝒓𝒆本身就帶地中海風味,有羅勒、百里香、迷迭香同柑橘類水果等味,再加上佢哋吧自家製黑加倫子果醬系底,鐘意幾甜,隨自己攪拌果醬
𝑻𝒂𝒔𝒕𝒆:味道非常fruits,老闆細心知我哋偏好甜飲,特別再調甜啲,系杯幾女士啱飲嘅cocktail,Garnish就擺咗枝薰衣草,感覺優雅
👉🏻 𝐒𝐞𝐬𝐚-𝐦𝐞-𝐳𝐜𝐚𝐥 $138
由帶芝麻香味嘅Mescal做base,配搭羅望子、西柚、ginger syrup、soda,Garnish就擺咗香茅,系杯偏香料異國風味
𝑻𝒂𝒔𝒕𝒆:有啲似尼泊爾香料配製味,比較濃味、微甜,味道上適合配搭Shisha飲用,出加地玩轉味覺非常襯Shisha,但單飲的話,未必合大眾口味
𝐊𝐫𝐲𝐬𝐚𝐥𝐢𝐬 𝐒𝐡𝐢𝐬𝐡𝐚 $1200
<最多可自選4款味道,如果唔知點揀店員都好主動按你味道喜好做推薦,一個Shisha大概可以享用5-6hrs>
Flavour𝐅𝐌𝐋+𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐇𝐚𝐛𝐚𝐧𝐞𝐫𝐨+𝐏𝐞𝐚𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥+𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐆𝐮𝐦𝐦𝐲 𝐁𝐞𝐚𝐫)
店員會show整套全港獨有𝐊𝐫𝐲𝐬𝐚𝐥𝐢𝐬 𝐒𝐡𝐢𝐬𝐡𝐚工具,以及成個製作過程原理+配製味道,外觀雲石design,比全統Shisha更加別緻、舒適設計,特別在兩層玻璃設計令入內空氣做成兩層過濾,分子變更細膩,口感更加smooth香濃且long lasting,完全無澀喉口乾等口感,價錢貴在包換一次水,可以持久地享受更耐
如果覺得只系初嘗的話,大可選擇另款$380 Shisha,已可一嘗嘆滋味,而過程唔包換水服務,相對冇咁long last,建議多人一齊分享𝐊𝐫𝐲𝐬𝐚𝐥𝐢𝐬 𝐒𝐡𝐢𝐬𝐡𝐚系個好選擇