2008-11-04
當日下午, 我跟我男友去呢間''石記''醫下肚, 估唔到有受到d好不公平待遇... 如果你有去過石記的話, 你都知道它們的中文menu 係向張枱既玻璃下. 由於我男友是法國人, 所以佢向店員拿了英文menu. 咁我就叫左杯凍奶茶, 同雪菜肉絲湯米, 而我男朋友叫左個豬排飽, 同埋2杯凍檸茶. 我發現張單d價錢同枱0個個中文menu 既價錢有好大出入... 我仲以為幫我地落單個女侍應寫錯, 咁我同番個女侍應講啦. 我地明明叫左5樣野, 張單有3個items 係$23. 向個menu 明明寫凍奶茶同凍檸茶都係$13 . 點知個女侍應話我地係根住個英文menu 落單, 所以價錢唔同. 果然中文同英文menu價錢品同. 佢仲話雪菜肉絲湯米同豬排飽只係英文menu 先有. 同埋英文menu既食物份量是大d. 我地d野飲和食物根本同其他人客無分別, 隻杯既size 根本全部都一樣. 咁我同佢講我係照中文個menu order,咁佢話佢計番我杯野飲正常價錢$13. 但係我男友杯野飲成$23杯. 佢仲覺得係我既問題, 態度極差. 我都唔想再爭論下去, 食到我一肚氣. 比完錢就即走.如果你有D外國朋
如果你有D外國朋友, 叫佢地小心D 同埋千萬不要上當呀.....