2024-05-27 1020 views
520趁機會同男朋友食餐好嘅🤗 之前喺the Murray 嘅popinjays食過早餐,環境舒服食物都唔錯,今次就再嚟食晚餐😚夜晚變咗暗暗地嘅環境,好有feel好浪漫🥰首先會有餐前麵包,口感非常鬆軟,仲有橄欖油同埋醋架!🍞 另外仲有三款餐前小點,望落非常精緻,其中魚子醬蟹肉撻細細個但係好足料,勁好食🤩Taste of Popinjays ($988/ p.p)Appetizer CAPESANTE MARINATE估唔到前菜都咁大份😮 擺盤亦都好精緻😍 一片片嘅半生熟太子鋪滿咗喺度,火候控制得好好。另外醬汁酸酸甜甜,非常開胃,作為頭盤真係啱啱好🥰Middle courseAGNOLOTTI DEL CHIANTI呢度菜就幾特別啦!好似有兩粒餃子咁,原來入面有慢煮牛肉🤩 旁邊仲有唔同嘅肉條,醃製嘅味道好香濃😚 再配搭咗creamy嘅醬汁,都幾特別㗎😋FishMERLUZZO好開心佢用咗我最愛嘅鱈魚😍 魚肉夠晒滑,仲有淡淡嘅油香味😋😋 。另外仲配咗魚子醬,加入咗鮮味🤩 。醬汁又唔會太濃蓋過魚香味,旁邊仲有椰菜花等等嘅配菜,清清淡淡食得好舒服🤭MeatWAGYU TENDERLOIN RO

Appetizer
CAPESANTE MARINATE

Middle course
AGNOLOTTI DEL CHIANTI

Fish
MERLUZZO

Meat
WAGYU TENDERLOIN ROSSINI
又係我最愛嘅牛柳🥹我唔鍾意又乾又硬嘅牛扒,所以牛柳係我嘅不二之選🥰 好啦切落去已經feel到好腍,亦都好Juicy 😚火喉亦都控制,入面真係粉紅色!另外配搭左塊超大嘅鵝肝😲 入口即溶,油香味好夠,口感外脆內軟😈😈 叫我點忍得住唔食晒🤩🥳

Dessert
POPINJAYS' TIRAMISU
非常精緻嘅甜品,外型係一粒巨型咖啡豆🤩我比較鍾意食挺身嘅tiramisu,呢個就啱晒我啦😍!而且食落口感好滑,層次豐富,但又唔會過甜。好飽我都食晒成個😝配搭咖啡味嘅雪糕好香濃好夾🥰

最後我哋仲叫咗兩杯酒襯返呢個set😙😚 最欣賞佢有一個sweet嘅section,唔鍾意咁濃嘅朋友叫呢part嘅酒就一定飲到啦😙

最後仲有兩粒朱古力😙 上層係milk or white chocolate, 而下層就係dark chocolate 😋😋