2023-06-03 431 views
難得放假去食野,去到鋪頭滿座,當時有一個女仔係鋪頭入面等位,我地都自自然然係鋪頭入面排隊等位,我地兩個人,但係個女侍應就要求我地一定要係鋪頭出面等位,當時係38度嘅高溫,我問,唔好意思我地可唔可以係入面等?出面真係好熱。結果個女侍應話:你地企係度會阻住。首先:鋪頭其實Corner位置其實唔細,企多3-4個人絕對係綽綽有餘,堅持叫客人係38度高溫下等位,絕對十分唔合理。第二,如果真係會阻住,點解我地前面嘅女仔就可以企係鋪頭入面等?如果真係會阻住,大家都應該公平對待。最後我地都係即刻走,我地唔想助長香港呢啲絕對唔可以被接受的態度。唔係要求你當顧客係上帝,但係基本禮貌一定要有。香港人絕對deserve一個更好得服務態度。都唔建議大家貼錢買難受。
結果個女侍應話:你地企係度會阻住。
都唔建議大家貼錢買難受。