2024-09-09 871 views
麵屋武蔵呢四個字,開初比到我嘅感覺係,d拉麵一定係大眾口味,唔會特別好。點知,我錯了,我點嘅呢碗沾麵非常之有驚喜!二刀流🔪沾汁麵🍜(黑蒜🧄豚骨湯)香味 (4/5) - 試問有黑蒜油存在嘅湯,又點會唔香呢?一如所料,香味非常充足!湯頭 (5/5) - 真心覺得呢個黑蒜🧄豚骨湯真係交足功課!香濃不在話下,亦符合我個人口味,唔會太鹹!點餐嘅時候我仲擔心會過鹹,點知鹹度以沾湯來講係洽到好處!油量係高嘅,不過我認為沾湯油量高係好正常,咁先可以保持沾湯嘅溫度,而且香!麵條 (5/5) - 直接滿分啦!點解,因為麵條係响香港非常少見嘅坑紋麵,有助掛湯,而且口感亦同平時會遇到嘅圓麵或方形麵有所不同,更有層次感!麵香正常,硬度係偏軟熟,但不失咬口。配料 (4.5/5) - 稱得為二刀流,當然係兩款叉燒啦!第一款,豬肩肉。有半塊,味道甘香,算係嫩滑,相當好食!如果有一整塊就更好 😊第二款,豬腩肉。咁,當然係肥啦,但還可以。口感方面,稍稍柴左dd,還可接受。滷得好入味,又不至於過鹹!溏心蛋有半隻,算水準以上!沾湯入面,仲有少少白蔥同青蔥,為整體添上少少清新感覺。整體 - 值得推薦 👍👍👍👍👍
二刀流🔪沾汁麵🍜(黑蒜🧄豚骨湯)

配料 (4.5/5) - 稱得為二刀流,當然係兩款叉燒啦!

溏心蛋有半隻,算水準以上!

沾湯入面,仲有少少白蔥同青蔥,為整體添上少少清新感覺。

整體 - 值得推薦 👍👍👍👍👍
Other Info. : 我判斷沾湯會否過鹹,有一個大元則。加湯之後,湯嘅鹹度會否同湯麵d湯差不多,係咪可以直接飲。而呢個沾湯係做到。 我同職員講要加湯,佢好快趣就攞左熱湯來加,唔知佢係撞彩定點,濃度鹹度加完後,完全啱晒我口味!
2024-09-09