2024-03-22
今日接個朋友收工,佢話你一頭附近開咗一間刀削麵店,咁啱我最近打邊爐打得太多,想食返清淡少少,決定試吓呢間新開嘅餐廳。估唔到餐廳雖然面積唔大,不過好彩非常企理,仲好乾淨嘅感覺!入到去見到個餐牌,雖然款式唔係多,但係樣樣都好想試吓,估唔到呢間餐廳個名咁中式,都會有泰國嘅料理!非常多元化。山西剁椒金錢肚拌麵一場嚟到梗係要試吓佢個刀削麵啦,不過今次我揀咗拌麵,個金錢肚賣相非常一流,而且個汁仲係特別調配的,辣辣地幾好味。金錢肚識落非常爽口,份量亦都唔少。金湯酸菜魚飯朋友叫咗呢個酸菜魚飯,比起一般嘅酸菜魚更加厚身,仲要係冇骨,啱晒我哋呢啲懶人,個湯底都好特別,配埋白飯,一啲都唔漏,仲好好餸飯添!涼拌皮蛋每次餐廳如果有皮蛋都會必點,佢個汁同一般連鎖店唔同㗎,仲要配上雲耳,非常足料,免頭仲有啲木瓜絲,非常有心思!越食越開胃。蠔油菜心煮到非常淋身,啲菜仲要冇渣,整體都還可以,好有住家飯嘅感覺泰式燒豬頸肉一上菜嘅時候都好驚訝,冇諗過會有咁多片,而且配埋佢個特製醬汁,識落好惹味,雖然唔算厚切,但係慢慢食吓其實都幾飽肚,唔會比一般嘅泰國餐廳差!另外員工嘅服務態度都好好,會主動問我哋需唔需要辣椒油,整體感覺都好
山西剁椒金錢肚拌麵
金湯酸菜魚飯
涼拌皮蛋
蠔油菜心
煮到非常淋身,啲菜仲要冇渣,整體都還可以,好有住家飯嘅感覺
泰式燒豬頸肉
另外員工嘅服務態度都好好,會主動問我哋需唔需要辣椒油,整體感覺都好好。