2022-10-20
近期好多人去潮拜嘅 BluHouse 有分兩邊,一邊係比較 Food Hall 風格,我地今次去左嘅係另一邊:The Dining Room by BluHouse,係比較餐廳風格,入面環境好寬敞舒適,當時佢仲可以畀我地自帶一枝酒,咁我地就揀左嚟自 Cos d’Estournel 嘅 Pagodes de Cos,一枝味道上比較有份量嘅法國酒。 佢本身有晚市套餐嘅選擇,但係我地最後都係揀左 à la carte , 睇下睇下.... 最後叫左小牛全餐 先嚟頭盤揀左 Battuto di Vitello Piemontese 韃靼小牛肉(Veal Tartare),餐廳用嘅小牛肉係嚟自意大利西北部 皮埃蒙特(Piedmont),係一個出名出產高質牛嘅產區,肉味濃而且脂肪相對地低,用嚟造 韃靼 係最好不過,配上 Ricotta 芝士,上面仲加左菊芋同魚子醬,一次過就已經食到好多唔到嘅味道同口感。 之後 pasta 就揀左佢地嘅招牌菜 Cappelli Alla Genovese,佢地自家制嘅小牛 Cappelli 意大利麵配洋蔥汁、Provolone del Monaco 芝士、雞油菇
之後 pasta 就揀左佢地嘅招牌菜 Cappelli Alla Genovese,佢地自家制嘅小牛 Cappelli 意大利麵配洋蔥汁、Provolone del Monaco 芝士、雞油菇 同埋 粟子 再一次係 味覺同口感嘅多重享受,特別喜歡佢上面加左粟子,好香得嚟又有完全唔同嘅口感。
主菜就揀左 Costoletta di Vitello Alla Milanese, 米蘭風小牛扒,用嘅都係皮埃蒙特小牛, 而米蘭風其實即係 炸薄切扒 嘅意思,成塊面咁大嘅連骨小牛扒,放入薄薄嘅雞蛋同麵包糖之後炸熟,夾埋芝士同火箭菜, 講真其實真係好耐無食過 近乎 well done 嘅牛扒,始終係熟左,同脂肪比較少同埋薄,肉味就一定無好似平時扒房鋸扒咁爽喇,但係炸到剛剛好, 好脆好香嘅肉又係另一番風味。
最後甜品就揀左 Tiramisu al Pistacchio, 係一杯 Tiramisu 上面加左一塊有開心果嘅脆脆,同佢其他菜色一樣, 都係用一啲脆嘅野加入一啲軟嘅野度增加層次同口感,佢呢個 formula 基本上都無乜輸喇,呢個都係水準之上。
點菜嘅時候,本身仲諗緊驚唔夠食要加單,最後係飽到不能。 如果考慮到環境、質素以及份量,雖然唔算平,但都算抵食。