2017-08-27
今次既周日活動較特別,因為不單止係一周年紀念,亦都係小妹第一次黎呢個「渡假式高尚住宅區」感受下外國人多過香港人既香港之地!是日行程先搭船去愉景灣南面,周圍行再搭區內巴士去北面,參觀超靚景既愉景灣酒店同white church,天氣雖然十級熱但換來藍天白雲,景色一流~去到傍晚回到大灣沙灘hea等食飯。外國地果然係外國地,愉景灣之餐廳都係西餐為主,而Zaks就係其中最大間同最多人既必食之地,由晏晝都夜晚都keep住咁多人!事先book位時雖然要求窗邊位,但餐廳堅稱無窗邊位,相信只不過係餐廳人流太旺,餐廳唔想over committed到頭來會失望...幸好,被安排坐2樓既我們雖不是正窗位,向窗既梳化位更闊落更舒服,亦都有幸側面見到迪迪尼煙花(之後先發現睇到,surprise~)2人坐低觀察兩旁食客既枱面,發現呢間野既份量相當多!主食由甚!於是決定只叫招牌菜,前後叫左3樣野食、2杯cocktail同extra 1pint 1664。﹣Mini baby back ribs:呢個係迷你版,已經有大概7﹣8條ribs,好在我地摩擦力強,無衝動叫左個full size!ribs既肉煮得好淋,基本上
由於之後發現睇到迪迪尼煙花,我地又叫左杯1664,一邊遠眺煙火表演一邊啤一啤,此時2樓既食客已剩下不多,安靜得黎俾我地可以好好享受呢晚既bonus,浪漫咁結束左紀念日既慶祝。
如果有朋友黎愉景灣都誠意推介Zaks,份量多,質素好,亦都有海灣美景相伴,叫多幾位三五知己試多幾款,過個愉快輕鬆既周末!