2023-03-16
經常會同朋友喺荃灣行街睇戲,近排愛上咗一間日式放題,性價比高,食物質素又好,餐廳位置係荃灣大鴻輝中心10樓滿屋日本料理日式放題總共有四個價錢,通常我哋都會揀比較貴少少,因為有蟹腳,鮑魚,鵝肝,拖羅,海膽。坐低我哋通常都會先出去選擇啲熟食,熟食都有十幾種,炸雞翼,蔬菜,中華沙律,四季豆,泡菜,蕃茄仔,粟米粒應有盡有。飲品種類非常繁多,如果鍾意飲酒嘅朋友一定會喜愛,無論梅酒,啤酒,同清酒,都係飲唔飲今次呢個任食午餐可以有海膽嘅選擇,海膽都算係一款昂貴嘅食材橙黃色嘅海膽味又甘香下面加咗一片青瓜入口嘅味道咁清新,質感細膩幾乎入口即溶,我終於明白點解咁多人都鍾意食海膽☺️刺身拼盤有三文魚,甜蝦,鮑魚片,希靈魚,帶子,拖羅,北寄貝,八爪魚,吞拿魚,松葉蟹腳,三文魚入口好肥美,加上呢啲油脂特別香口,仲要切到非常厚身,入口有口感,其次嘅就係帶子,非常鮮甜,越食越鮮味,又厚身大赤蝦連蝦頭啲蝦膏都好香好鮮甜。松葉蟹腳刺身,一隻非常肥美蟹腳,完整嘅蟹肉食落去又鮮甜又多汁。海膽刺身跟一片青瓜同蟹籽,入口味道鮮甜,海膽嘅甘香慢慢喺口裏面滲出嚟,真係好好食。熟食方面我就比較鍾意食燒羊架,羊架燒到非常之香,咬落去仲係
熟食方面我就比較鍾意食燒羊架,羊架燒到非常之香,咬落去仲係好juicy保留到原有嘅肉汁,羊架肉質非常嫩滑香口惹味。另一個我覺得必食嘅推介就係蒲燒鰻魚,鰻魚肉質結實加上燒汁,鰻魚肉味道更加鮮甜更加香口
食到飽飽哋仲可以出去攞啲甜品,蛋糕,爆谷,雪條,雪糕,食物種類包羅萬有每次嚟親都食到好滿足,而且雪糕嘅味道仲有好多款,講得出嘅味道都搵到
今日食到飽飽咁離開,真係好滿足,下次一定會再嚟幫襯☺️