2018-11-30
終於黎到打邊爐嘅季節了🎊對於火鍋愛好者嚟講係時候出動搜羅靚湯底x靚料火鍋!上網search過發現呢間餐廳各方面嘅評語都唔錯,一於上嚟試試~點完菜無幾耐就上左8碟涼拌小菜,俾我地邊食邊等👍🏻酸菜冷鍋魚湯底 $308淨係湯底已經有十幾款選擇,見餐廳主打川菜緊係要試下有當地特色嘅湯底啦,最後揀左酸菜冷鍋魚。湯底由陳年酸菜、新鮮魚片同十多種香料肴煮而成,層次豐富,咸香同酸辣嘅比例調校得恰到好處,非常惹味,魚肉嫩滑鮮甜,淨係飲湯同食魚已經覺得好幸福(亦都飽左一半😝)。美國極品肥牛(小) $198打邊爐食肥牛是常識吧,牛嘅品質真係好緊要,呢隻美國肥牛肉味香濃,肥瘦比例剛好,唔會因為肥肉唔多就韌身,同個湯底又幾襯。酥炸響鈴 $48呢到嘅響鈴係自家製的,豆味香,皮薄,炸得香脆,一D都唔油膩,令人引唔住狂食😋招牌四寶丸 $108有蝦丸、墨魚丸、牛丸同鯪魚球,全部都係餐廳師傅手打的,非常彈牙,粒粒都好新鮮。招牌芫茜豬肉丸 $68呢款丸又係自家製,豬肉混入芫茜同香菇,個味調配得好好,唔洗點醬已經好夠味,重點係出面好少見,值得推介🤝雜菜籃 $58 & 西洋菜 $32埋尾都要食d菜,幾欣賞個雜菜籃有好多款唔同嘅
點完菜無幾耐就上左8碟涼拌小菜,俾我地邊食邊等👍🏻
酸菜冷鍋魚湯底 $308
美國極品肥牛(小) $198
酥炸響鈴 $48
招牌四寶丸 $108
招牌芫茜豬肉丸 $68
雜菜籃 $58 & 西洋菜 $32
埋尾都要食d菜,幾欣賞個雜菜籃有好多款唔同嘅綠葉菜,菜心津白油麥菜白菜唐生菜金菇咩都有d,仲要份量都多,如果一班朋友各有偏好share黎食就啱曬✌🏻
題外話,幾鍾意呢到嘅裝俢,環境闊落﹐坐得舒服,好多細節位都富有中國傳統特色,好似竹蓆間隔,秘笈海報、中國畫風cushion、阮咸掛飾等等。