2024-11-07
2019 views
呢間野見,從地段,門口,內籠,到裝修,都大概感受到呢間店走嘅路線都相當平民,完全避開拉麵激戰區,同高檔路線應有嘅配置。不過,以麵論麵,佢絕對唔比d名店差,甚至乎更好。《雞🐓鹽味拉麵🍜》講真,就咁睇賣相都夠晒吸引。如果你有留意開,响日本,特別係東京最有名嘅人氣拉麵店,佢地都有幾個共通點:一,個湯比較清澈。二,個麵排得好整齊。三,配料唔會迫爆碗。以下係食評。香味 (3/5) - 香味比較單薄,除左雞味(應該來自雞油同雞湯本身),近乎冇乜其他香味可言。湯 (4/5) - 如題,就係“非常純粹的雞清湯”。“純粹”呢兩個字並非貶義,對我來講係中性。套用响呢個湯道,我認為好多於壞,因為本身雞味就係討好,堆疊太多其他味道亦不見得好,易被蓋過。另外,雞油嘅運用相當到位,提升左個湯嘅香味同層次之餘,口感亦因此變得更加滑順。湯嘅顏色係一大賣點,係金黃色,我認為望到個湯色,未食都贏左半條街。麵條 (4/5) - 用嘅係細直麵,低加水,感覺上同一蘭選用嗰隻麵好相似。因為個湯唔係濃,所以清楚地食到麵條嘅小麥味,麵同湯配合得好,成件事合情合理。配料 (4/5) - 雞叉燒方面,部位係用雞胸,非常之嫩滑,雞味亦非常
不過,以麵論麵,佢絕對唔比d名店差,甚至乎更好。
《雞🐓鹽味拉麵🍜》
配料 (4/5) - 雞叉燒方面,部位係用雞胸,非常之嫩滑,雞味亦非常夠,係近乎完美嘅口感同味道。
豬叉燒方面,似係豬肩肉,切得都相常薄,肉味唔算濃郁。佢上碟時明顯地係留生,粉紅色,如果你浸落個湯道一陣間佢會變熟,以係張圖就係一邊粉紅一邊熟嘅例子。
溏心蛋🥚方面呢,非常好!外表夠光滑,味道夠濃郁,有流心效果,冇得輸。
最後,當然毫無負擔地乜都清晒,份量唔係多,不過對於我比較細食嘅人來講,足夠滿足。
整體 - 值得推薦 👍👍👍👍
Other Info. :
呢間店得三款拉麵,全部都係雞,分別係雞白湯,醬油湯,同鹽味湯。我之前食過醬油湯,我認為鹽味湯比較優勝,不過兩者都係好食同值得推薦,下次我會試埋雞白湯。