2010-11-29 86 views
自少已很喜歡吃蛋卷類食物,包括外地唐人餐館嘅fortune cookies,澳門嘅減蛋餅..等。去年新年朋友送來一罐「德成號」家鄉雞蛋卷,重要話比我知是開左嘅,還吃了三條。睇睇個罐一個很土,沒有特別設計、包裝啲罐,十分不吸引。故一直對這一罐蛋卷沒有寄太大期望,所以沒有心動/行動去吃一條或半條。過了年,其他餅乾、朱古力都已消化剩盡,只有它「德成號」家鄉雞蛋卷。咬了一口 --- 非彼尋常。蛋卷酥香而蛋味豐盈,又很鬆化,非筆墨所能形容。細看紋理細緻,罐內啲蛋卷沒有一條斷裂,條條整整齊齊。一次過掃掉兩層,好好味!上星期買了一盒家鄉雞蛋卷及一盒牛油蛋卷給自己。一開罐牛油蛋卷,深呼吸一下,啲牛油香味馬上沖入我的鼻孔直上腦袋,重末試過噤香嘅蛋卷。 牛油及蛋味配合適宜, 甜度適中。細看蛋卷嘅紋理亦很細緻。每條牛油蛋卷好像分了兩次制作。內層蛋卷顏色較深,較焦,所以較香口,但因賣相不太可觀,外面再加一層正常淡黃色嘅蛋卷。又香,又好味,又可觀。
上星期買了一盒家鄉雞蛋卷及一盒牛油蛋卷給自己。
非彼尋常

兩層制作

2010-11-11
Waiting Time
00 Minutes (TakeAway)
$100 (Other)
非彼尋常
兩層制作