2022-01-14
每次去朗豪坊 都好想試下呢間花果飄零🤓今次飲完 真係好後悔點解冇早啲試🥲唔講唔知 原來佢哋係香港本土品牌🇭🇰「花果飄零」呢個名寄寓香港人 可以好似植物喺大自然順勢而生🌱秉承自強不息、打不死嘅香港精神💪🏻-大部分飲品採用天然茶葉或者蔗糖 而且參考咗精品咖啡同雞尾酒嘅調配理論 研發並運用唔同創新技術去製茶🤓首先以手工濃縮咖啡製法 磨碎茶葉之後加水沖壓 完整萃取茶葉精華💧另外仲會用虹吸技術萃取原材料精華 真空設計令香味唔會流失於空氣中 檯面都放滿製茶器材 好似做緊實驗咁😆-🌹玫瑰烏龍配四季春茶凍 $38我同朋友比較口渴(當時天氣冇而家咁凍🥶)店員向我哋推薦咗呢款 印象中我哋揀咗少甜 Omg烏龍茶底超香濃😆又唔會苦到皺眉 唔係講笑暫時係我飲過最濃茶味嘅一間🤩好似發現咗寶藏咁!佢哋製茶技術真係好犀利 茶味過後就係淡淡的玫瑰味🌹至於四季春茶凍 雖然茶味冇茶底咁濃 但係都已經算係重味 增加口感之餘 仲成功解渴✌🏻-🥥蜜香椰奶配斑蘭凍 $42呢款其實係同阿布泰合作推出☺️斑蘭凍採用咗阿布泰嘅斑蘭葉mix烏龍茶葉去整 唔支持唔得啦💛飲完即刻心心眼😍首先椰奶唔會死甜 好濃郁椰味🥥同紅茶底好夾 斑蘭凍嘅斑蘭味
🌹玫瑰烏龍配四季春茶凍 $38
🥥蜜香椰奶配斑蘭凍 $42
呢款其實係同阿布泰合作推出☺️斑蘭凍採用咗阿布泰嘅斑蘭葉mix烏龍茶葉去整 唔支持唔得啦💛飲完即刻心心眼😍首先椰奶唔會死甜 好濃郁椰味🥥同紅茶底好夾 斑蘭凍嘅斑蘭味都好出 估唔到平時比較少飲呢類都咁鍾意呢杯😚而且佢哋啲茶凍好易啜 飲完都唔會剩哂喺底 不過可惜甜度固定~
冇諗過除咗花茶之外 特色飲品都咁出色😙兩杯都超好飲 基本上搵唔到任何挑剔嘅地方 去開朗豪坊可以試下 試完包你有驚喜🤩(怕凍唔使擔心 佢哋有推出熱飲!🔥)