2018-10-06
貴為唯一的粥鋪取得「米芝連車胎人推介」,單係呢個光環都經已值得我們平時拉大隊幫襯。我一定唔會食粥(因為怕肚餓)而係食午巿套餐,今日都唔例外叫左個鮮蝦揚州炒飯套餐。揚州炒飯賣相頗為吸引,完全幻想到廚師炒完個飯用大勺上碟,成個勺形出曬黎,而且熱騰騰香噴噴,真係「香」、「味」俱全。蝦冇用嘢乸過仍能保持蝦肉彈牙,飯炒得夠乾身有鑊氣,粒粒都有蛋漿包住呈金黃色,合符預期預期,唯一美中不足係冇落「美極」豉油,令個「色」水差少少。而甜酸咕嚕球菜飯亦係佢地撚手小菜之一,真正做到皮脆肉嫩,咕嚕肉用的是豬肉,顏色同咕嚕魚响我心目中的形象一致,酸酸甜甜非常開胃,絕對靠得住!可惜菜飯有點油膩,不夠健康。仲有魚腩豬潤粥真係世界級,生滾粥夠綿滑,滾兩滾真係神仙都企唔穩,豬潤夠厚身爽夾滑,魚腩鮮甜啖啖肉,魚與熊掌兩者兼得!
鮮蝦揚州炒飯
鮮蝦揚州炒飯