2012-01-08
小弟一向都唔多會為咗食等餐懞,因為真係覺得無咁嘅必要,香港遍地美食,食少間唔係咩大問題,不過,今次嚟「等」第一腸粉卻係帶點無奈,事出必有因。事緣10月尾,見網站推出第一腸粉嘅團購,內容係$10即購「第一腸粉專門店」8 選1 單拼腸粉一碟$19再加凍豆漿一杯$5(總值$24),而小弟因返教會都算常出沒太子區,當食早餐都好,額外加多少少嘢當食晏又得,再者限期由11月1日去到至1月1日,相信好易用到,所以就買咗兩張,結果,都係自己唔好,拖吓拖吓到咗最後一日,唔用唔得,就拉埋老婆一齊試試佢啲腸粉。原本佢晌該區都唔算好出名,只因自稱為「第一腸粉」,所以有啲話題性,食客都唔算多。點知最近成為米芝蓮推介,食客蜂擁而至,排個不奕樂乎。依日,已經專燈晏啲先嚟(2:30pm左右),都係有條小人龍,都係嗰句啦,無謂排,外賣兩客腸粉拎走食算數!雖然唔係排入場,但等外賣都要等咗近廿分鐘。我留意過,如果我有跟埋去排隊,我走時應該排晌我前面嘅人都有要排多幾個人先到佢哋,相信排足30分鐘走唔甩。仲要唔係一叫就有得食,可能又要等10多、20分鐘先有得食!招牌第一拉腸能夠諗到以菜甫、肉燥做餡,都算佢第一啦,不過,既然起名
原本佢晌該區都唔算好出名,只因自稱為「第一腸粉」,所以有啲話題性,食客都唔算多。點知最近成為米芝蓮推介,食客蜂擁而至,排個不奕樂乎。依日,已經專燈晏啲先嚟(2:30pm左右),都係有條小人龍,都係嗰句啦,無謂排,外賣兩客腸粉拎走食算數! 雖然唔係排入場,但等外賣都要等咗近廿分鐘。我留意過,如果我有跟埋去排隊,我走時應該排晌我前面嘅人都有要排多幾個人先到佢哋,相信排足30分鐘走唔甩。仲要唔係一叫就有得食,可能又要等10多、20分鐘先有得食!
招牌第一拉腸
能夠諗到以菜甫、肉燥做餡,都算佢第一啦,不過,既然起名為「招牌」,必定係店家認為全店最好,令食客一試難忘。講真,飲食多少帶點主觀,而我就覺得只可以叫唔錯。先講皮再講餡,腸粉皮拉得的確薄,睇到條腸粉透餡就知佢皮薄,但透餡唔代表一定係上佳,個人覺得係花招,因為包出嚟嘅腸粉只係面薄底厚,咬感唔均勻;而且唔覺話好滑身喎,當然,依個可能多少同我唔係即食有關,所以唔入佢數住。餡料方面,菜莆搭肉燥做餡,我就覺得幾出色,味道突出夠惹味,菜甫多份脆口感,只可惜餡料偏少,而且唔係三條腸份都落料咁平均,底下其中有一條腸份真係無乜料添! 薑汁豬潤拉腸
依個豬潤腸,我諗都可以用失望嚟形容。依個腸粉落餡仲衰過上面嗰盒招牌第一拉腸,一打開個盒,以為其中一條腸粉啲豬潤甩晒出嚟,原來直情有條腸粉係無落豬潤嘅,即係純齋腸,師傅求其執番兩塊豬潤落盒度就算,因為如果包得好哋哋無理由啲豬潤會甩到出嚟,真係腸粉新食法。此外,面面嗰條腸粉係得一塊豬潤咁大把,還好,料靚,黃沙潤做爽口既滑,帶些微薑汁香,一啲臊味都無,算是一點點安慰。同樣,厚薄鴛鴦皮問題超嚴重,一啲滑溜感都食唔出,只係一口軟糯嘅粉糰感。 門口放置自助豆漿機,可能著實店內空間有限,索性將豆漿機放晌門外。如果大熱天時都幾好,排緊隊時口渴渴,可以即場整番杯解解暑。 由於唔係堂食,唔知佢啲服務係點,但有樣嘢可以一提,叫外賣,落咗單佢唔會俾個籌或一啲記認你,只係叫係大概幾耐之後返嚟攞,完全講個信字。如果外賣單少,都無乜問題,但單多,前後客都叫同樣外賣,可能出現爭駁;又或遇正啲大懞嘅食客,隨時被人拎錯咗!
據說米芝蓮對一間食店嘅評分,會透過幾次造訪,既然獲得米芝蓮推介,相信水準有番咁上下穩定,但點解小弟一食個水準就有咁大落差?唔好彩?定水準確係跌到咁差?相比起早期各食家所貼上嘅腸粉相,真係有退步嘅跡象。整體對此店嘅評價係,餡料得但份量少,腸粉薄但包得衰,如果佢唔係叫「第一腸粉」,仲要係「專門店」,我應該會俾個OK佢,但依家咁,個人覺得只值得俾個喊臉啫!