2015-10-29 391 views
本來只係諗住去肥姐掃雞腎、生腸等,點知眼尾瞄到隔離開左間賣韓式小吃的鋪頭,於是排完肥姐就一個箭步就走過去。呢度賣的都係係韓國街邊常見的小吃,有炒年糕、炸雞、粉絲卷、炸餃子、熱狗等等,但最吸引我注意嘅係一串串熱辣辣魚糕,見到就好懷念遊韓的日子。呢度叫奧丁(oden的音譯,$15),價錢算幾貴,不過回憶無價顧名思義,其實魚糕串係好似日式oden(關東煮),正宗食法係會將魚糕浸係湯裡面奉客,湯亦可以免費添飲,試想下冬天食呢個真係暖在心頭,不過好可惜,呢度冇湯畀你,落order後店員只會係魚糕上掃少少麻油,然後就咁食。雖然冇湯冇咁盡興,但味道如一(斷估都係來貨,味道唔會同韓國有咩分別),軟腍腍甜甜地,好食。順帶一提,當食物準備好,靚女店員(唔知係咪韓妹)畀嘢你之前,佢會要求來個high five,男士們應該會幾開心。值得去指數:
奧丁(oden的音譯,$15),價錢算幾貴,不過回憶無價
值得去指數: