💎總評分:9.5/10-尖沙咀最近又開多左間韓國菜,由韓國人主理👨🏻‍🍳,主打多元化正宗料理,包括雪濃湯🫕,醬油蟹🦀,燒肉🥓等。室內環境闊落,裝潢簡約,呢晚見到好多韓國食客,好有去左首爾嘅感覺🇰🇷~落完order好快已經送上前菜小碟,足足10款咁多無負「正宗」之名😻~除咗平時食開嘅泡菜外,仲有醃蘿蔔、菠菜、芽菜、豆腐、薯仔等,超鐘意食前菜嘅小編表示開心✌🏻~1️⃣ 生拌牛肉 $200Tartare係小編每次見到都會嗌嘅starter🐮,有別於平時西餐嘅做法,韓式tartare切成厚身肉絲,用麻油加鹽輕輕調味,食嘅時候夾住香梨🍐,用水果嘅甜味撞返肉嘅鮮味,鍾意嘅再加入蒜片🧄,食到後勁多咗一陣蒜辣味。2️⃣ 烤八爪魚豚肉 $350面頭隻八爪魚肥嘟嘟好...可愛😽。成盤得一隻,但唔好睇少佢,每隻腳都有反咁上下份量🐙,可分成8件以上。底下有好多豬腩片🐖,連同洋蔥、金菇、椰菜、蘿蔔絲等蔬菜配料好豐富😋,加上濃味嘅韓式調味醬炒香,極為惹味,送飯一流👍🏻。3️⃣ 部隊鍋 $320本來個爐烤緊八爪魚,部隊鍋嚟到馬上讓位🙇🏻‍♀️。望住成盤放到滿晒嘅食材喺度bloob bloob bloob咁翻滾🔥,傳出陣陣香味。一
💎總評分:9.5/10
1️⃣ 生拌牛肉 $200
2️⃣ 烤八爪魚豚肉 $350
3️⃣ 部隊鍋 $320
本來個爐烤緊八爪魚,部隊鍋嚟到馬上讓位🙇🏻‍♀️。望住成盤放到滿晒嘅食材喺度bloob bloob bloob咁翻滾🔥,傳出陣陣香味。一眼望見多片豆腐、五花腩🐖、金菇、年糕、腸仔、午餐肉、茄汁豆🥫、翠玉瓜,已經知道今餐會打包🤣。底下墊左大量洋蔥、菌類、泡菜等,加上韓式醬料調味,好邪惡濃味呀🤤!拉麵係分開另上,到最後先放湯自行煮熟,所以小編建議一開始盛起兩碗湯,避免滾瀉,煮麵時先放回鍋內🍜。
4️⃣ Seoul Night $130
愛酒嘅韓國民族食飯必叫soju,餐廳嘅drinks menu令人好滿意👍🏻,除咗平時超市見到嘅幾款綠色樽裝燒酒之外,仲有好多特別&比較少見嘅牌子🍶。小編見到其中一枝同餐廳同名,店員解說唔係餐廳自己釀,係咁啱同名姐😄~ Mix with soda water / tonic 就最正,小編㨂左前者因為無糖0卡,另加檸檬自我感覺健康🍋。呢種溝法較易入口,但試左一杯shot都好高質,推介大家一試👍🏻。
Seoul Night
雖說主打正宗料理🇰🇷,但小編覺得有稍為輕調融入港人口味,所以整體無想像中咁辣。價錢屬於中價位💰,但份量俾足而且真心好食,試過鍋物後對餐廳質素表達滿意,有機會想試埋其他招牌菜式 ➡️ 醬油蟹🦀,燒肉🥓!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
Other Info. : 🚗寶勒巷附近好多泊車選擇,咪錶/街位都係有睇下你泊唔泊到,otherwise停車場啦!
2022-06-25
$400 (Dinner)
Seoul Night