2023-03-09
🍗「李家」炸雞店係我一位韓國同事熱烈推介,連韓國人都讚好,無理由唔試。我本身都好鍾意食韓國炸雞,因為韓式炸雞外皮長時間都保持到好香脆,配合各式各樣特別嘅醬汁,每次食都有新驚喜。🍯蜂蜜蒜蓉炸雞炸雞香脆Juicy,炸粉恰到好處,令炸雞有鬆脆口感但又唔會食落勁肥膩。本身雞肉有醃泡,所以已經好入味,加上蜂蜜蒜蓉及炸蒜頭,甜甜鹹鹹的,韓國味道返哂來。🐓半半炸雞(原味+甜辣)我揀左無骨炸雞,啖啖肉係正嘅,比較起有骨炸雞雖然無咁滑,但同樣juicy香脆!原味食到雞皮脆卜卜,雞肉味香濃;而甜辣醬就惹味,令人食指大動,滿滿韓國風味,雖然係甜”辣”,但都因應了香港人的口味,所以唔係太辣嘅~好欣賞炸雞夠哂熱,果然係即叫即炸,食到最後一舊都唔會凍左。🥚 蒸水蛋Share食會比較合適,因為入面至少有四,五隻蛋,加上高湯,放入熱辣辣嘅韓式熱鍋,用鍋嘅熱力慢煮,啖啖蛋香,香噴噴,熱辣辣!
🍯蜂蜜蒜蓉炸雞
蜜糖蒜蓉炸雞
🐓半半炸雞(原味+甜辣)
半半炸雞(原味+甜辣)
🥚 蒸水蛋
蒸水蛋