2017-12-15 332 views
有朋友生日,一直都諗唔到食咩好, 近排韓風吹襲, 突然醒起食韓式炸雞,「Sodam Chicken」位於銅鑼灣耀華街3號百樂中心7樓, 位置十分方便, 銅鑼灣地鐵站,A 出口 ,步行五分鐘就到了。 我哋叫咗一份《蜜糖芥末香蔥炸雞 $188》,份量十足,雞件大大件。餐廳仲提供膠手套同雞骨兜,咁就唔怕整污糟隻手啦, 可以直接用手食了, 超爽! 主角出場啦! 上枱時炸雞熱辣辣,即叫即炸,雞件外層香脆,內𥚃充滿肉汁, 肉質非常嫩滑, 加上甜甜嘅蜜糖芥末, 更加美味!上海炒年糕就食得多, 韓國式嘅《墨魚仔辣炒年糕 $138》就好少食, 一於試吓, 嘩!原來係有d 辣,我食得辣, 無乜所謂啦, 味道有點似韓式泡菜, 帶甜甜辣辣, 年糕煙煙韌韌 ,囗感不錯, 十分惹味。 材料主要有年糕、墨魚仔、 魚片同蛋等等。 我哋再叫咗個《濟州島海鮮薄餅$160》一齊食, 薄餅份量唔少㗎,大大個, 鋪滿海鮮, 有蝦肉同魷魚 等等。 仲有鮮蕃茄、蘑菇、菠蘿同青椒等蔬菜, 材料十分豐富, 再加上水牛芝士, 多種香料一齊焗。 雖然要等15至20分鐘, 但上枱時熱辣辣, 咁就知道即叫即整啦,薄餅做得香脆可口,我即刻食咗兩

蜜糖芥末香蔥炸雞

墨魚仔辣炒年糕

我哋再叫咗個《濟州島海鮮薄餅$160》一齊食, 薄餅份量唔少㗎,大大個, 鋪滿海鮮, 有蝦肉同魷魚 等等。 仲有鮮蕃茄、蘑菇、菠蘿同青椒等蔬菜, 材料十分豐富, 再加上水牛芝士, 多種香料一齊焗。 雖然要等15至20分鐘, 但上枱時熱辣辣, 咁就知道即叫即整啦,薄餅做得香脆可口,我即刻食咗兩件,薄餅要熱食先正, 好味!
濟州島海鮮薄餅

總結: 食物質素唔錯,環境舒適,位置方便, 價格合理,值得一試 !

蜜糖芥末香蔥炸雞
濟州島海鮮薄餅