2023-09-07
📍 「南大門cuisine」尖沙咀第一次入到呢條正完韓國街食飯,Set lunch 己經好豐富,可以揀一份韓燒牛肉+兩個主食+兩款飲品🥤都係$320,底食👍餐廳裝修都已經好有韓國風格,感覺好似置身於韓國🇰🇷由正宗韓國人主理,便整個餐廳嘅氛圍都好有Feel 👍🔸板腱肉(牛肉)牛板腱部位位於牛的肩甲部位,肉質美味,鮮嫩口感,燒過仍然保持彈性,紋理好清晰,好新鮮🐮🔸辣牛肉湯🔸辣海鮮豆腐湯兩款都以湯飯為主,以韓國食法,將飯倒落湯入面,讓飯吸收晒湯嘅精華,小辣既感覺,令人更開胃🤤重點係兩款都係低卡既食物🥘除左牛肉.海鮮外,入面仲有金針菇,少量蔬菜🥬無論配料定係主食,都吸收晒湯嘅味道,不知不覺間就食完了☺️有湯飲又有配料食,一舉兩得👍🔸紫菜包飯($68)紫菜飯包住,青瓜,豆腐,午餐肉,紅蘿蔔絲,醃過嘅蘿蔔,韓國午餐肉先係精華👍鹹中帶甜,韓式包飯更有味道👅
🔸板腱肉(牛肉)
🔸辣牛肉湯
🔸辣海鮮豆腐湯
🔸紫菜包飯($68)