2024-06-24
近年韓國歌手明星在東南亞大熱, 韓風勁吹, 令我們愛聽韓歌, 煲韓劇, 更愛上了吃韓國菜, 上個月同朋友去了韓大叔大排檔 (銅鑼灣店), 今次同表弟去了九龍城, 也乘機去韓大叔大排檔 (九龍分店) 吃晚餐. 餐廳在地鋪, 木質裝修帶韓國品味. 門外餐牌好清晰, 有我們喜歡的醬油蝦, 蝦, 炸雞.入門這張 poster 令人發笑, 因為我們也看不懂.餐廳內有方桌, 卡座, 正在播放韓國 BlackPink 歌曲, 好勁. 大型酒吧適合工餘碰杯. 氣氛不錯, 感覺好 Relax.店員招呼好好, 安排座位快速及 送上 menu.我們先點 CASS 啤酒 同 芒果燒酒梳打, 冰凍 好飲.店長 介紹 韓大叔醬油拼盆, 配紫菜拼飯. 拼盆內有醬油蟹, 蝦, 鮑魚, 糖心蛋. 濃郁的醬油浸透各款食物. 首先食醬油蟹, 店員送上剪刀. 醬油蟹新鮮無腥味, 打開蟹蓋, 蟹膏濃郁, 蟹肉鮮甜可口. 醬油蝦兩隻, 中型尺碼, 蝦肉浸滿醬油汁, 加添蝦肉鮮味. 每人一隻 鮑魚, 鮑味濃, 稔稔滑滑好滋味. 糖心蛋, 流心蛋汁沾些醬油更滋味. 韓國醬
店員招呼好好, 安排座位快速及 送上 menu. 我們先點 CASS 啤酒 同 芒果燒酒梳打, 冰凍 好飲. 店長 介紹 韓大叔醬油拼盆, 配紫菜拼飯. 拼盆內有醬油蟹, 蝦, 鮑魚, 糖心蛋. 濃郁的醬油浸透各款食物. 首先食醬油蟹, 店員送上剪刀. 醬油蟹新鮮無腥味, 打開蟹蓋, 蟹膏濃郁, 蟹肉鮮甜可口.