1K
2024-06-24 59 views
近年韓國歌手明星在東南亞大熱, 韓風勁吹, 令我們愛聽韓歌, 煲韓劇,  更愛上了吃韓國菜,  上個月同朋友去了韓大叔大排檔 (銅鑼灣店),  今次同表弟去了九龍城, 也乘機去韓大叔大排檔 (九龍分店) 吃晚餐.   餐廳在地鋪,  木質裝修帶韓國品味.   門外餐牌好清晰, 有我們喜歡的醬油蝦,  蝦, 炸雞.入門這張 poster 令人發笑, 因為我們也看不懂.餐廳內有方桌, 卡座, 正在播放韓國 BlackPink 歌曲, 好勁.  大型酒吧適合工餘碰杯. 氣氛不錯, 感覺好 Relax.店員招呼好好,   安排座位快速及 送上 menu.我們先點 CASS  啤酒 同 芒果燒酒梳打,  冰凍 好飲.店長 介紹 韓大叔醬油拼盆, 配紫菜拼飯.   拼盆內有醬油蟹, 蝦,  鮑魚, 糖心蛋.  濃郁的醬油浸透各款食物. 首先食醬油蟹, 店員送上剪刀.   醬油蟹新鮮無腥味, 打開蟹蓋, 蟹膏濃郁,  蟹肉鮮甜可口.  醬油蝦兩隻,  中型尺碼,  蝦肉浸滿醬油汁,   加添蝦肉鮮味.    每人一隻 鮑魚,  鮑味濃, 稔稔滑滑好滋味.  糖心蛋, 流心蛋汁沾些醬油更滋味. 韓國醬
芝士泡菜煎餅
氣氛不錯, 感覺好 Relax.
店員招呼好好,   安排座位快速及 送上 menu.
蟹肉鮮甜可口.
醬油蟹, 蝦, 鮑魚, 糖心蛋
韓大叔醬油拼盆, 配紫菜拼飯.
韓國醬油好味,  混合紫菜拌飯, 紫菜香又脆, 韓國米飯白滑可口, 正宗韓國食法, 正 !!
熔岩芝士炸雞 (原隻)
明洞燒汁牛肉粉絲,  暖暖的送到,  牛肉, 粉絲伴上翠玉瓜, 看來不錯.
有不少牛肉片, 牛味濃肉質滑.
粉絲混上燒汁芝麻香, 頂好食.
明洞燒汁牛肉粉絲
芝士泡菜煎餅,  上檯熱騰騰,  泡菜酸辣醒胃又香口, 伴上啤酒一起吃最正.
熔岩芝士炸雞 (原隻),  侍應送上原隻熱炸雞,  帶來一碗熱芝士, 淋上炸雞上.   炸雞香噴噴, 淋上香濃芝士,  好像熔岩般澎湃, 帶點邪惡感.
外皮炸得香脆,  吾油膩,  侍應送上較剪及濕手紙,  大家把炸雞架剪開, 雞肉嫩滑好肉, 非常香口,  伴上鹹香的熔岩芝士, 吃得好回味.
韓國風味菜,   款款有特式,  吃得令人著迷.
$460 (Dinner)
芝士泡菜煎餅
醬油蟹, 蝦, 鮑魚, 糖心蛋
韓大叔醬油拼盆, 配紫菜拼飯.
熔岩芝士炸雞 (原隻)
明洞燒汁牛肉粉絲
  • 韓大叔醬油拼盆
  • 配紫菜拼飯.
  • 醬油蟹
  • 鮑魚