2022-08-10
日本過江龍就食得多,韓國首爾過江龍你又食過未?!😀🇰🇷KOBEKYU 고베규카츠 係韓國首爾弘大區人氣餐廳之一,深受年輕人歡迎。👍🏻✨連鎖式經營,韓國有不少分店。早在2017年於香港插旗開設分店,暫時有2間,分別位於🚩銅鑼灣及🚩旺角。招牌用上韓文字,英文拼字係日語「神戶吉列牛」嘅意思。即時令人聯想到係日韓Fusion餐廳。餐廳招牌主打吉列牛🥩及咖喱忌廉烏冬🍜。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘〔吉列牛定食 及 咖喱忌廉烏冬〕Combo套餐 $256🔸#吉列牛定食 定食包括麵豉湯、白飯、凍豆腐、車厘茄連同吉列牛用托盤上菜,份量豐富每張枱已準備好一個石燒爐吉列牛外面薄薄一層麵包糠炸至金黃色留在三成熟左右,呈粉紅色將牛肉放到石板上燒熟就可以,生熟程度自己控制其後沾上芥末沙律醬/Wasabi食,口感外脆內嫩由於坐正冷氣機風位,店員好細心留意到主動提供擋風板放係石燒爐旁邊擋風後石燒爐嘅火穩定咗好多,火喉方便掌控🔸#咖喱忌廉烏冬較早前已在社交平台見過呢碗「白雪雪」嘅食物當知道係「忌廉+咖喱」嘅烏冬真係隔住個MON都覺得膩,遲遲未敢挑戰今日終於鼓起勇氣嚟潮聖一下滿滿忌廉鋪滿整個碗面,真係好
*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*
🔘〔吉列牛定食 及 咖喱忌廉烏冬〕Combo套餐 $256
🔸#吉列牛定食
定食包括麵豉湯、白飯、凍豆腐、車厘茄
連同吉列牛用托盤上菜,份量豐富
每張枱已準備好一個石燒爐
留在三成熟左右,呈粉紅色
將牛肉放到石板上燒熟就可以,生熟程度自己控制
其後沾上芥末沙律醬/Wasabi食,口感外脆內嫩
由於坐正冷氣機風位,店員好細心留意到
主動提供擋風板放係石燒爐旁邊
擋風後石燒爐嘅火穩定咗好多,火喉方便掌控
🔸#咖喱忌廉烏冬
較早前已在社交平台見過呢碗「白雪雪」嘅食物
當知道係「忌廉+咖喱」嘅烏冬
真係隔住個MON都覺得膩,遲遲未敢挑戰
今日終於鼓起勇氣嚟潮聖一下
滿滿忌廉鋪滿整個碗面,真係好澎湃
忌廉帶少少甜味,下層日式咖喱微辣帶甜
兩者味道好夾,無想像中咁油膩
當忌廉溝埋咖喱原來可以咁Creamy
帶有少量日式咖喱配料:洋蔥、薯仔、豚肉粒
🔘 #Kobekyu秘製蛋卷 $68
長長一條玉子燒,切開六件左右,
上層灑上紫菜飯素調味
夾起中間有芝士拉絲,趁熱食口感鬆軟,好食
🔘 #Passion Punch 跟餐+$18
熱情果味梳打帶有果籽,加片檸檬,口味清爽帶甜
有夏日開心又愉快嘅感覺
🔘 #綠茶Latte 跟餐+$25
淡淡綠茶香,奶味超重
頂部加上幾圈奶油,邪惡感upup
*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*