2018-12-09
週六同好姊妹喺觀塘apm行街, 行行下大家都有啲肚餓, 當然apm咁多人好難喺入面同人爭位坐, 如是者我哋就行過兩條街, 寧願喺觀塘附近工業大廈搵食, 今次食嗰間餐廳叫做韓家, 喺駿業街中海日昇中心。餐廳地方唔算十分大,勝在樓底高, 都算坐得舒服 。 裝修唔算十分華麗, 正如其名「家」-- 的 格局。至於食物方面, 也如餐廳的名字,都是韓式「家」常菜。韓式烤肉飯, 可以配牛肉豬肉雞肉或雜菜我們叫了牛肉 ,其實係韓式洋蔥牛肉飯, 洋蔥味道鮮甜, 牛肉分量也頗多, 白飯一大碗, 眼見鄰座的男士也吃得很飽。嫩豆腐湯, 同樣可以配牛肉豬肉雞肉或雜菜同樣地我們也是叫牛肉, 豆腐吃得出非常滑, 另外湯頭裏面也配以大量雜菜,有洋蔥紅蘿蔔泡菜等等, 唯一美中不足的是, 可能是辣椒醬的關係, 湯頭比較多油, 但隔起佢就可以了。另外我們還加錢吃了少少小食韓式甜辣味炸雞十八元有三大嚿, 新鮮炸起熱辣辣, 味道沒有想像中的辣, 很對胃口呢。韓式泡菜煎餅即叫即煎, 外皮煎得香口, 15元有四大塊, 比單叫一碟真的便宜很多。韓式柚子蜜糖味炸雞同樣也是十八元有三大塊最欣賞這裏的炸雞是原塊生炸, 沒有哪些脆卜卜的外衣
至於食物方面, 也如餐廳的名字,都是韓式「家」常菜。
韓式烤肉飯, 可以配牛肉豬肉雞肉或雜菜
我們叫了牛肉 ,其實係韓式洋蔥牛肉飯, 洋蔥味道鮮甜,
牛肉分量也頗多, 白飯一大碗, 眼見鄰座的男士也吃得很飽。
嫩豆腐湯, 同樣可以配牛肉豬肉雞肉或雜菜
同樣地我們也是叫牛肉, 豆腐吃得出非常滑,
另外湯頭裏面也配以大量雜菜,有洋蔥紅蘿蔔泡菜等等,
唯一美中不足的是, 可能是辣椒醬的關係,
湯頭比較多油, 但隔起佢就可以了。
另外我們還加錢吃了少少小食
韓式甜辣味炸雞
十八元有三大嚿, 新鮮炸起熱辣辣,
味道沒有想像中的辣, 很對胃口呢。
韓式泡菜煎餅
即叫即煎, 外皮煎得香口,
15元有四大塊,
比單叫一碟真的便宜很多。
韓式柚子蜜糖味炸雞
同樣也是十八元有三大塊
最欣賞這裏的炸雞是原塊生炸, 沒有哪些脆卜卜的外衣, 感覺上健康一點呢
每款午餐也配飲品, 其中一杯我們叫了生薑茶, 在冬日可以補身保身, 另外的紅棗蜜配了梳打水, 感覺清新。