最近朋友係韓國旅行番香港,覺得吾夠喉,我帶咗佢嚟深水埗「MW Korea House」餐廳試試佢。之前食過一次覺得吾錯,雖然細細間同係香港人主理,但係每一碟都用心製作,韓味濃。最期待的芝士蛋卷,當日售罄了🥲一入座附上2小碟拌菜,有泡菜同蘿蔔粒,泡菜偏甜小小辣,接受到。韓式紫菜吞拿魚飯卷簡直perfect match,醬料同配料好夾,老闆係即點即整好新鮮,食吾停口。五花腩芝士泡菜拉麵,五花腩超大份,五花腩會一整份上,要自己剪細細塊食,拉絲最緊要襯熱😂當晚我顧住開會,差啲錯過咗...麵嘅軟硬度剛好,拉麵係韓國一定係必食,暖粒粒!小食點咗,韓式炸雞(半份)和原味煎雞蛋卷,雖然當日剛好芝士蛋卷售罄,都要搵其他填補我空虛嘅心靈,個人覺得原味煎雞蛋卷會有小小悶,兩個人食會多咗小小。嚟到炸雞嘅時候,我肚容量接近1%😂不過都無阻我對炸雞嘅愛,新鮮炸係吾同啲,外脆內軟,咬落去會爆汁。因為店員吾多同差不多所有都係即叫即整,等待嘅時間都會長小小🤭