2018-02-11
天寒地凍,除咗打邊爐之外,韓燒就係另一個選擇。打開份Menu,見到個新春賀年套餐非常吸引,所以同朋友叫咗一份二人餐的未叫菜 店員已經準備好哂我地一路食前菜一路等主菜黎侍應首先呈上一個八角形錦盒,原來係九節坂,8樣餸(紅蘿蔔絲、醃蘿蔔絲、菠菜、蟹柳絲、牛肉絲、蛋絲、香菇、青瓜絲)再加中間嘅包皮,賣相已經非常吸引。佢嘅食法好似食北京扁平鴨咁,將餸菜夾去包皮,包住嚟食。食得清淡啲可以唔使落醬,我朋友比較鍾意濃味,所以點下小食嘅泡菜汁,有意外地夾喎。呢味餸菜好睇好食又好玩,真係抵。之後嚟咗個餃子年糕湯,飲完之後成個人暖粒粒,餃子好大粒,連湯一齊食,好似食緊小籠包咁。年糕煙煙銀銀,兩粒年糕黐埋一齊,好似小生個pat pat😂😂😂👍🏼最後嚟個燒烤拼盤,分別有6樣野(牛五花、五花肉、牛胸肉、牛舌、牛扒、大蝦)。其中我地最鐘意牛五花 油花比例平均的牛五花食落完全不太油膩 濃郁牛肉味的油香五花肉大大舊 所以燒既時候要俾d耐性店員仲教我地點燒五花肉肥瘦間隔 多汁爽口包住生菜食 感覺好好多雖然每樣餸菜嘅份量唔多,但樣樣都好高質架,一定可以滿足一班食肉獸!當然唔少得爐邊蛋加泡菜 係我每次黎炑八都會食到 我地仲
未叫菜 店員已經準備好哂
我地一路食前菜一路等主菜黎
侍應首先呈上一個八角形錦盒,原來係九節坂, 8樣餸(紅蘿蔔絲、醃蘿蔔絲、菠菜、蟹柳絲、牛肉絲、蛋絲、香菇、青瓜絲)再加中間嘅包皮,賣相已經非常吸引。佢嘅食法好似食北京扁平鴨咁,將餸菜夾去包皮,包住嚟食。食得清淡啲可以唔使落醬,我朋友比較鍾意濃味,所以點下小食嘅泡菜汁,有意外地夾喎。呢味餸菜好睇好食又好玩,真係抵。
之後嚟咗個餃子年糕湯, 飲完之後成個人暖粒粒,餃子好大粒,連湯一齊食,好似食緊小籠包咁。年糕煙煙銀銀,兩粒年糕黐埋一齊,好似小生個pat pat😂😂😂👍🏼
最後嚟個燒烤拼盤, 分別有6樣野(牛五花、五花肉、牛胸肉、牛舌、牛扒、大蝦)。
其中我地最鐘意
牛五花 油花比例平均的牛五花
食落完全不太油膩 濃郁牛肉味的油香
五花肉大大舊 所以燒既時候要俾d耐性
店員仲教我地點燒
五花肉肥瘦間隔 多汁爽口
包住生菜食 感覺好好多
當然唔少得爐邊蛋加泡菜 係我每次黎炑八都會食到 我地仲加左兩次添
個餐仲包埋野飲架 $588呢個價食到甘多野 飽到要捧住個肚走添阿