2017-07-22
今日晨早就入屯門做野,早餐都未食,Lunch決定要搵間食飽啲。做完野附近就係蝴蝶廣場,入去兜兩個圈就揀咗食間韓式餐廳。個人食野鍾意清淡啲,健康啲。所以嗌咗依個:韓牛雪濃湯配飯。有湯有飯,係冇食早餐情況下會比較易入口,感覺冇咁傷腸胃。一上菜原來唔只飯同湯,仲有前菜同韓式清湯,視覺上已經好豐富。 雖然餐廳係連鎖,但係野食唔會好馬虎。主菜韓牛湯,牛嘅份量相當足夠,入面亦有粉絲同蘿蔔,粉絲唔會因為浸太耐湯而變得淰身。細食嘅朋友可能淨係個湯都夠食。不過個人認為韓式飯係另一個特點,特點在飯上面嘅紫菜碎,連埋芝麻入口相當香口,如果紫菜碎多啲就咁食白飯都得哈哈。食晒所有野絕對飽過平時係茶記食個碟頭飯!餐廳除咗屯門之外,係港九新界都有分店,屯門個人黎講都叫遠,想再食下次唔洗專登入黎。
韓牛雪濃湯配飯