2018-03-01 1145 views
有時,同阿媽行街食飯會有好多笑料。例如,呢晚,帶佢去尖沙咀碼頭嗰邊啲大商場逛,之後,去食飯就笑爆。行到呢間餐廳門口,我同阿媽講: “阿媽,不如食Joomak 好唔好?” 佢聽錯咗,以為 “食阿朱媽,好唔好?” 笑到我呢…… 店員話今晚窗口位嗰邊唔開,只安排我哋坐喺長梳化呢邊。唔可以對住個夜晚海景食飯,有點失望。阿媽話,坐呢邊都唔錯呀,好靚喎呢度。阿媽話頭先逛到夠晒皮,好攰,要食人蔘雞補番吓。我就話不如食豪啲,就叫個【龍蝦豐盛拼盤 $498】,同埋【人蔘春雞湯底 $295】,再加支韓啤【海特啤酒 $55】啤啤佢。好快,店員就 set up 個火爐,跟住將大鍋放上去煲。阿媽見到裡面隻雞好開心,又讚個湯底有好多料,人蔘、紅棗、杞子等等。試咗啖湯,話補氣又補血,正! 拼盤正如其名好“豐盛”,用兩個木盒載住。其中一盒載住日本生蠔、羽衣甘藍、肥牛、豬腩片,當然唔少得原隻龍蝦啦。另一盒載住南瓜、豆結、粟米、紫薯、冰菜、泡菜鯪魚滑和泡菜墨魚滑。加埋支海特啤,perfect!我哋個攻略係,首先烚啲粟米、肥牛、紫薯和豬腩片,食住先。阿媽教我,啲食物本身味道係唔濃,用人蔘雞湯烚過味道就會零舍唔同。跟住就食雞

好快,店員就 set up 個火爐,跟住將大鍋放上去煲。

拼盤正如其名好“豐盛”,用兩個木盒載住。

加埋支海特啤,perfect!

跟住就食雞。雞肉離晒骨,好易食,裡面原來釀咗糯米飯。阿媽話,這個係好花功夫,佢平時煮飯整餸絕對唔會造。不過,食落隻雞同啲糯米飯又真係好好味。

之後,我哋放隻龍蝦落去 “沖涼”,好快就將佢烚熟。

阿媽平時咁錫我,剝隻龍蝦鉗教敬吓佢先。阿媽讚隻龍蝦好新鮮,蝦肉好爽口,又彈牙。

跟住阿媽聽到餐廳播隻 “來自星星的你” 主題曲 [my destiny] ……you are my destiny…..佢竟然當眾哼埋一份。真係估佢唔到佢識呢隻歌! 唔單只,連跟住播另一隻 “太陽的後裔” 插曲 [Always] …… I love you….only you……whenever, wherever you are……佢都識!

咪掛住唱歌啦! 食嘢要緊! 如果唔係,一陣趕唔切返去睇 “花都情緣” 唔好賴我!

之後,我哋淥埋其他嘢食,生蠔和各樣素菜。當中,值得一提是冰菜和羽衣甘藍,因為我之前從未食過。

羽衣甘藍做沙律就食過,就咁淥來食是第一次,覺得有少少苦澀味,唔太鍾意。都係加沙律汁做番沙律會好食啲。

冰菜原來淥完之後,外表依現會呈現類似水晶冰珠,食落係好爽脆的,好過癮!

下次屋企打邊爐,阿媽話會買,好嘢!
Type of Meal
Dinner