3K
2015-01-28 645 views
放工後到銅鑼灣揾食, 行經京都廣場樓下有位姐姐派傳單, 接過後一睇原來係韓式BBQ, 新張期內有8折更係唔放過啦.   電梯門一開傳來陣陣花香, 一排排花藍慶祝開店, 好壯觀.  內裡裝修完全韓式風格, 坐位之間寬濶, 抽氣系統亦非常好, 感覺不到油煙味.  店員隨即遞上餐牌, 餐牌並不複雜, 有兩款套餐和散叫的, 方便起見選了頂級套餐, 包括霜降午肉+竹筒五花腩肉+秘製特級牛仔骨+秘製牛舌+烤大蝦+香腸.首先店員送上了數款配菜, 都是韓食的指定動作.  配菜有洋葱, 生洋葱本來就有辛辣感覺, 但食落沒有辛辣反而帶鮮甜洋葱味, 一口氣吃了數次; 芽菜, 微辣開胃; 還有豆腐干, 所有淨吃或用來配肉類同吃都咁好味.套餐的肉類上枱了, 色澤鮮艶, 絕對新鮮感覺. 霜降牛肉, 色澤均勻, 肥膏部位不算多, 只烤7成熟就剛剛好, 肉汁充滿整個口腔兼嫩滑 竹筒五花腩肉, 嘩! 好大塊肉, 頂部一片肥膏黏著, 心想好肥膩呀!  經店員細心地協助, 烤到外面金黃而內裡肉汁並沒有流失, 面層的肥膏亦变得香口, 滋味!  可包生菜同吃減去油膩感.  順便一提, 那些生菜好翠綠, 鮮甜, 好fre
套餐的肉類上枱了, 色澤鮮艶, 絕對新鮮感覺.
竹筒五花腩肉, 嘩! 好大塊肉, 頂部一片肥膏黏著, 心想好肥膩呀!  經店員細心地協助, 烤到外面金黃而內裡肉汁並沒有流失, 面層的肥膏亦变得香口, 滋味!  可包生菜同吃減去油膩感.  順便一提, 那些生菜好翠綠, 鮮甜, 好fresh感覺.
秘製特級牛仔骨, 牛仔骨本身肉質嫩, 牛味重, 但那秘製醬汁略為淡口了, 失色了.
秘製牛舌, 厚切牛舌, 牛味香濃上等貨色.  加一點鹽同吃, 牛味更出, 讚
烤大蝦, 大蝦色澤通透.   可能烤得過熟, 有點靱了
香腸, 韓食少不了的香腸, 烤到微焦非常香口, 不錯!
忘記一提爐邊加了疍漿芝士乳酪粟米泡菜雜菜.  先講那疍漿, 6成熟己經好嫩滑, 疍味香濃.   芝士乳酪粟米是我第一次嚐試, 好新奇, 芝士味出, 乳酪奶味重, 將烤過的雜菜同吃好美味. 有點似芝士火煱.   泡菜都幾辣好入味, 可醒醒我的味蕾.
好滿足的一餐, 店員亦經常協助, 好窩心, 讚!!
2015-01-27
$330 (Dinner)