2021-06-12
幫朋友搬屋,執拾完後,友人話要請我吃頓晚餐,去咗佢新居附近呢間「炑八韓烤」。餐廳位於彩明商場,店內地方頗大,環境闊落舒服,裝潢以銀白色和淺灰色為主調,柔和的燈光配搭韓國設計風格,韓味十足。先翻閱餐牌,食物選項十分豐富,除咗有好多款唔同組合嘅燒肉套餐,另外亦有韓式定食、部隊鍋、炸雞等可供選擇。我哋點咗個 Thick Cut Beef Rib-eye Set ($498),個套餐陣容都幾強勁,有厚切帶骨肉眼、醬油五花肉、大墨魚、梨汁雞翼、豬皮同蔥蒜牛五花,應該夠晒兩人享用,所以都無再點其他食物,只係加配咗兩杯梳打。點完餐後,店員隨即為我倆送上沙律、生菜、前菜和醬料,並在爐邊坑位分別注入了泡菜、蛋漿和粟米芝士。幾款前菜味道都唔錯,各有特色,尤其是喺泡菜,辣度輕盈又夠爽脆,好啱我口味。件帶骨肉眼真係超吸引,睇下幾大塊,件頭十足,目測有 1.2-1.5cm 厚,幾乎大過我塊面。雖然咁大塊又厚身,但食落肉質一啲都唔嚡,而且仲滿有肉汁,唔會乾爭爭,柔嫩又有脂香。墨魚面頭𠝹咗花,肉質鮮美爽脆,燒後更有咬口。梨汁雞翼肉嫩香甜、豬皮烤香後唔會好油膩,質感軟軟的,膠質很重,每一口都充滿骨膠原。牛五花肉質堅韌
先翻閱餐牌,食物選項十分豐富,除咗有好多款唔同組合嘅燒肉套餐,另外亦有韓式定食、部隊鍋、 炸雞等可供選擇。
牛五花肉質堅韌又富彈性,夾埋蔥蒜一齊食,好惹味。五花肉肥瘦勻稱、厚度適中,加上以醬油醃過,入味又多汁,用生菜包住嚟食,簡直係絕配。
套餐加配炑八梳打,每杯都只係 $20,非常抵飲,點咗菠蘿梳打同荔枝梳打各一,兩杯飲品都好正,清新怡人,冰涼透頂,飲完真係爽到爆。