2018-03-09
對上一次去韓國旅行就冇機會食韓牛,因為行程編到密密麻麻,加上同行朋友就唔食牛,於是到而家都一直耿耿於懷。喺香港食到韓牛嘅機會唔多,喺網上見到有人介紹過呢間位於中環嘅木槿花,有啲二人餐,見價錢可以接受,就陪男朋友黎試一試,記得印象喺附近食刨冰都有留意到。餐廳分位兩層,位置唔多,而且幾full。收工黎到都已經八點幾鐘,估唔到平日晚上都咁多客人。我地被安排地牢角落位置,所以十分建議預約。裝潢簡單,每張枱都有抽煙機,食完都唔會太陣油煙味,當晚客人較多,店員有點人手不足,但態度良好,盡哂力招呼,所以都會體諒。餐牌供應燒烤、火鍋,人均四百零蚊起標,套餐會划算啲,單點當然會貴少少,始終呢度都供應啲稀有部位,甚至最頂級嘅1++韓牛,定價較高。如果想食啲稀有部位,好似大理石,可以先預訂。泡菜醬料有大醬、鹽,前者可包生菜,韓牛沾少少鹽份亦是出色生菜二人燒烤套餐定價$788,首先上枱有雪濃湯配珍珠白飯,每人一份,湯呈奶白色,裡面加有蔥圈、牛肉片,湯底清澈,冇乜油份,味道較淡。正式黎講,都係第一次食韓牛,套餐包括三款牛肉:封門柳、腹脅兩側肉、腩包肉,連同少量例如粟米、洋蔥、荀、薯仔、雞脾菇。封門柳都係好稀有嘅
泡菜
醬料有大醬、鹽,前者可包生菜,韓牛沾少少鹽份亦是出色
生菜
封門柳都係好稀有嘅部位,共四片,唔會切到太細片,紋理清晰,牛味最濃,牛肉帶嚼勁,沾少少鹽一流
腹脅兩側肉六片,雪花均勻,相對封門柳更加軟腍鬆化,油份剛好。
腩包肉脂肪最多,有少少似和牛,油香四溢,最鐘意呢款
烤爐火力都幾猛,我地都要注意住時間,怕過熟會浪費左牛肉。
飲品 $40/罐
套餐連加一,人均四百,牛肉相當有質素,不過只有八成飽,唔會好似食啲連鎖烤肉店咁肉感滿滿,食到撐。
有今次嘅韓牛體驗後,都好有興趣試下其他韓牛餐廳呢
餐牌