2021-08-12
好耐無食放題,今次要試新野,友人帶左我黎呢間銅鑼灣登龍街既韓牛牧場,顧名思義,係食韓牛既放題。一心諗住黎食放題,點知原來友人話食套餐,但係其實都算半自助,因為全部都包飲品,沙律,前菜及小食任食。餐牌有兩款二人套餐,仲有韓式製作湯飯,製作定食,招牌製作燒肉丼,韓石燒,同招牌製刺身丼。1++韓牛韓燒定量午市餐(二人份) $2381++韓牛韓燒定量午市餐(二人份)包1++韓牛牛肋骨肉,韓醬1++韓牛肩胛,西班牙黑豚五花腩,韓式雞腿肉,同虎蝦拼半殼青口。成個餐用左個好靚嘅六格木盒上枱,仲有沙律菜同少量雞脾菇,翠玉瓜,同冬菇伴碟。枱面嘅枱紙有建議唔同肉類嘅燒烤時間。1++韓牛牛肋骨肉六片,燒左分幾鐘。牛味可以又唔太韌。韓醬1++韓牛肩胛六片,燒左幾廿秒就食得。呢塊牛肩胛超正,個韓醬原來係蒜蓉,味道好好,最難得係肉質好嫩口。西班牙黑豚五花腩六片。豬味濃又多肉汁,係要咬吓。韓式雞腿肉四件,要燒五分鐘。脆皮而肉質嫩滑。虎蝦兩隻唔算太大,不過都好新鮮,啖啖肉而蝦頭帶膏。半殼青口餐廳建議燒一分鐘,我地穩陣啲燒足兩分鐘。兩隻青口係新鮮貨色,質感算幾嫩,而個汁好香牛油味。上個餐俾我哋之前,服務員上左三格燒肉汁
1++韓牛韓燒定量午市餐(二人份) $238
1++韓牛牛肋骨肉六片,燒左分幾鐘。牛味可以又唔太韌。
西班牙黑豚五花腩六片。豬味濃又多肉汁,係要咬吓。
韓式雞腿肉四件,要燒五分鐘。脆皮而肉質嫩滑。
虎蝦兩隻唔算太大,不過都好新鮮,啖啖肉而蝦頭帶膏。
上個餐俾我哋之前,服務員上左三格燒肉汁,韓式豆板醬同蒜片俾我地燒肉食。不過我唔洗用燒肉汁,淨係試過蘸豆板醬食,好冶味。
1++韓牛他他丼 $128
原來熱白飯同韓牛他他係分開上而唔係同一碗。我仲以為個飯會係凍。
韓牛他他份量唔少。我先將牛肉他他,生蛋,蔥條,蒜片,白芝麻粒同香蔥撈渾,然後先食。個汁原來都幾辣,十分韓式風味,不過蓋左牛肉嘅味,質感都仲好嫩滑嘅。送白飯或者沙律都好食。
沙律吧有車厘茄,生菜包,沙律菜,粟米粒,青瓜絲,中華沙律,蟹籽,蟹柳絲,質素唔差,夠食飽。有沙律醬俾你加。
服務員特登有建議可以用生菜包住燒肉同韓式豆板醬一齊食。
前菜同小食吧有辣白菜,蓮藕片,芽菜,辣青瓜,枝豆等。
值得一提係蓮藕片好爽脆,而辣白菜非常辣。我哋食左好多。
飲品有唔少選擇,有唔同嘅韓式罐裝飲品,如鮮蘆薈樂,蜂蜜柚子樂,忌廉溝鮮奶,檸茶,同唔同種類汽水。
呢度座位唔算多,服務員態度都幾好。值得一讚係個德國寶韓燒爐全冇油煙但係燒出黎嘅野食都好味,特別係脆皮雞脾肉。
人均$183,我哋食沙律同前菜都食到飽飽。希望下次食放題。