2011-02-05
初二晚於尖沙咀致電訂位, 但服務員覆無得留座(開飯資料話可以), 故我兩人walk in碰下運氣, 見莊園裝修有點舊, 沒有半點花巧, 又冇二人枱, 要與其他客人共享四人枱, 始終信開飯網資料, 决定坐低啦,先來兩杯暖茶, 點菜後送上, 十碟不同款的前菜, 放滿整張枱, 女友見冇佢鐘意食的魚仔, 同服務員講想食, 服務員就送多碟, 唔洗換一碟. 韓式牛骨湯 ($100)好快送來一小窩可分四碗的牛骨湯, 熱度夠, 近兩天食得多油膩的過年食品, 特別覺得此湯味清淡得很, 跟湯附上食鹽作調味, 而牛軟骨已炆到淋晒, 入口滑溜.燒豬肉扒 ($100)突然想起濟州島美味的燒黑毛豬扒, 所以由食牛改為食豬(食豬比牛經濟), 其實四件豬扒我燒頗長時間, 但入口仍肉質鬆軟, 唯肉身較薄, 當然不可同厚身黑毛豬扒相比啦.海鲜石頭鍋飯 ($130)熱度當然十足, 女友喜愛的飯焦也較其他店多, 亦冇黏底, 飯嫌濕濕地及軟身, 幸好加上附上的辣醬, 味道變得香辣, 唯海鲜被切成粒狀混入飯中, 我反而未能食出鮮味, 跟港式海鮮煲仔飯幾大分別.最後回想剛才的前菜, 以泡菜最令我回味, 我要求服務員可否要碟, 服務
韓式牛骨湯 ($100)
燒豬肉扒 ($100)
海鲜石頭鍋飯 ($130)
最後回想剛才的前菜, 以泡菜最令我回味, 我要求服務員可否要碟, 服務員真係立刻送上,
莊園的泡菜屬先甜後辣, 我食至第三條菜先感到辣, 唔係得一般酸辣味, 可能同我近期常食韓版辛辣麵有關.
呢餐係即興, 未有先做工課, 所以冇叫開飯食家推介的燒牛肋骨及牛肋煲, 只好下次來過, 或光顧銅鑼灣店.
與服務員談一會, 先知莊園有三十多年歴史 ,成條金巴利街第一間韓國食店啊 !