2012-08-16
講咗好耐,終於同朋友實現我哋既韓食之旅。人人都話尖沙咀金巴利街係小韓國,我哋第一個目標就係試均金巴利街既韓食。本來今日既目的地係北口,但係竟然無開(可能係因為個時比較早,12點左右) 於是我哋近近地入左間起正北口隔離既呢間。裡面只得十張枱左右,小溫馨~環境都算唔錯。鋪面招呼人客係個妹妹,應該係家庭式經營。坐低之後個妹妹就拎左餐具黎,係傳統韓式餐具,而前菜就有五碟。妹妹既服務都唔錯(好似怪姐姐==),時不時過黎幫我哋加茶,茶係冰既,準備解辣?亦都唔係平時飲個D茶,ORDER個陣份量等等妹妹都問得好清楚,唔洗落錯單。我哋兩個好耐都諗唔到叫咩食...因為想食既野實在太多啦!!!最後每人叫左一個LUNCH,再另加兩樣。前菜五款:泡菜,菠菜,薯仔,青瓜,芽菜。五樣都做得幾好,朋友好鐘意食個薯仔,係甜甜地既。我特別鐘意個泡菜芽菜同青瓜,泡菜間間唔同口味,呢間就合我心意我哋一人叫左一個拉麵,朋友個個係餃子拉麵,我既係年糕拉麵。年糕比我想像中煙韌入味,麵底應該係辛字麵/三養個類,但係好多料,菠菜等等,蛋都有,蛋同拉麵簡直係絕配!!湯好辣而且係韓國辣既感覺(雖然應該係味精),我鐘意食辣所以好鐘意呢個湯,
裡面只得十張枱左右,小溫馨~環境都算唔錯。
我哋一人叫左一個拉麵,朋友個個係餃子拉麵,我既係年糕拉麵。
年糕比我想像中煙韌入味,麵底應該係辛字麵/三養個類,但係好多料,菠菜等等,蛋都有,蛋同拉麵簡直係絕配!!湯好辣而且係韓國辣既感覺(雖然應該係味精),我鐘意食辣所以好鐘意呢個湯,朋友就唔係太食得辣,但係都認同:好食~
韓國包飯個樣就同日本壽司無乜分別,但係食過既人都知分別好大。韓國包飯主要係用蔬菜做餡,紫菜係淋既,傻就係用鹽同麻油調味,食落好香口,好清新,呢間既紫菜包飯都做得幾好。PS:紫菜淋同比較淡口係紫菜包飯既特點!!!!我竟然見過人有話間店既紫菜包飯做得唔好因為紫菜好淋同無乜味!!!!!!!我整個無語!!!!!!!!!!!!!
PS:此店要加一。
Other Info. :
以前經過韓國餐廳好唔明點解咁貴,係因為................韓國菜份量真係好多..............................