2016-09-08 510 views
豬小姐雖然不太好肉類 但間唔中挑起唔知邊條筋會想食 今晚即興尼個韓燒先! 今次又尼到炑八啦 炑八緊貼潮流 推出出煙嘅冷麵 gimmick十足又岩哂我尼個澱粉質怪 must try!環境一如既往同其他分店感覺一致 地方好大好闊落 燈光比較暗 播住k-pop mv 韓風味甚濃一坐低就有前菜食啦 有好幾款 例如芽菜 泡菜 青瓜等等 最愛都是芽菜 爽脆帶蒜味 仲有胡麻醬沙律菜 沙律菜份量多 但略嫌沙律菜欠新鮮 胡麻醬亦太少侍應哥哥亦會即時為我地預備蛋漿加泡菜粒 蒜頭辣椒及芝士係鍋邊 等我地隨時可以享用豬先生豬小姐order嘅食物種類比較平均 有肉類(牛和豬) 有傳統韓食 有新派韓食 總知就嘜都試下啦!首先送上嘅係炑八宮廷冷麵!嘩 賣相與圖像真度十足 用乾冰加水去制造煙霧瀰漫 出煙嘅效果 呃like程度爆哂燈!相機當然要食先配料多至八款 如芽菜 菠菜 蛋絲 蘿蔔絲等等 每款配料都帶尼唔同層次嘅口感 快啲撈埋一齊試下先 撈起!撈起!撈嘅時候加埋特製嘅韓式辣醬 辣醬都有一定嘅辣度 大家加嘅時候可酌量冷麵冰凍軟滑 條條分明 爽身卻未至於彈牙 感覺與素麵相似 辣醬本身酸甜帶辣 加入其他蔬菜入口 好惹味豐

今次又尼到炑八啦 炑八緊貼潮流 推出出煙嘅冷麵
gimmick十足又岩哂我尼個澱粉質怪
must try!

首先送上嘅係炑八宮廷冷麵!嘩
相機當然要食先
撈起!撈起!
炑八宮廷冷麵

冷麵冰凍軟滑 條條分明 爽身卻未至於彈牙 感覺與素麵相似 辣醬本身酸甜帶辣 加入其他蔬菜入口 好惹味豐富 好健康
蜜桃梳打
蜜桃梳打清新解暑 有兩塊蜜桃肉 甜度得宜 encore左兩杯!
牛肋骨肉
燒肉方面就order左牛肋骨肉 護心肉同豬皮

牛肋骨肉肉味香郁 略略燒過已經香氣撲鼻 肉質飽實軟腍而且充滿肉汁 係相當juicy嘅肉肉
特製護心豬肉
護心肉絕對係韓燒必點嘅肉類!皆因護心肉矜貴而且肉質口感豐富實在
深受大家喜愛呢!

護心肉色澤紅潤 經醃製後帶微甜 耐嚼而不韌 鮮嫩非常 !值得推介!
豬皮
豬皮彈牙充滿骨膠原!但豬皮本身無嘜味 要靠醬汁或調味粉去提味 尼度提供嘅係炒香嘅芝麻同紫菜 感覺唔太夾 建議用番黃豆粉
剪豬皮需要一定嘅技巧 有啲難度 咁神聖嘅任務 都係交比豬先生啦哈哈

傳統韓食又點少得呢?
海鮮煎蔥餅
海鮮煎蔥餅賣相可觀 一分為四 海鮮有魷魚 蝦 蜆仔 蔥嘅份量亦多 係足料嘅!

底面煎至微脆 我認為再煎耐啲會比較脆身可口
蔥餅粉感比較重 餅身太厚
水準實屬一般
人蔘雞湯令我相當回味
雞湯清淡卻順喉 調味洽到好處 不是哪種濃度高嘅雞湯 卻滲出淡淡嘅人蔘味道 !
有原隻雞係裏面 會有侍應哥哥幫忙將雞剪開
用料充足 除左雞 仲加上紅棗 蔥絲 糯米去豐富番湯底

雞肉肉質保持嫩滑 唔會鞋口乾身!yummy

炑八無論食物 環境 氣氛質素平均 已經成為豬小姐食韓燒嘅考慮地方之一
2016-08-30
牛肋骨肉